nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vannak, akik magyarul akarnak tanulni

Javarészt Európából, de az amerikai és ázsiai kontinensről is érkeztek hallgatók a PTE és a DE nyári egyetemeire.

MTI | 2015. július 26.
|  

Húsz országból mintegy hetven hallgató ismerkedhet a magyar nyelvvel és kultúrával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hagyományos nyári kurzusán, amelyet vasárnap tizenhatodik alkalommal indítanak el a baranyai megyeszékhelyen.

A PTE tájékoztatása szerint az orvosi kar által szervezett Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem résztvevői két, illetve négy hetet töltenek Pécsen. A magyar nyelv oktatása öt szinten, 15 tanár segítségével folyik. A tananyagban múzeumlátogatás, kézműves foglalkozás, természetjárás, tánc- és énektanulás, filmnézés is szerepel, hogy a hallgatók megtapasztalhassák a magyar kultúrát. A heti 40 órás intenzív nyelvtanfolyam végén a tanulók vizsgát tesznek, oklevelüket augusztus 22-én, Orfűn kapják meg.

A javarészt Európából, de az amerikai és ázsiai kontinensről is érkező hallgatók a Magyar Ösztöndíj Bizottság, a Pécsi Tudományegyetem ösztöndíjaival, valamint egyéni jelentkezőként érkeznek az egyetemre. A PTE nyári és téli nyelvi kurzusain az elmúlt másfél évtizedben ezernél is többen tanulhattak magyarul.

Egy nyaram Debrecenben

Negyvenegy országból mintegy kétszáz résztevő érkezett a debreceni nyári egyetemre – közölték a szervezők a hétfői megnyitót megelőző sajtótájékoztatón. Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója elmondta, míg korábban angolszász területekről és Németországból érkezett a legtöbb hallgató a nyári kurzusra, addig az idén Lengyelországból jött a legnépesebb, magyarul tanulni akaró diákcsoport. Örvendetesnek nevezte, hogy a szomszédos országok közül Horvátországból és Romániából is egyre többen érkeznek magyar nyelvet tanulni, de van diákjuk Brazíliából, Bangladesből és Új-Zélandról is.

Az igazgató az újdonságok között említette a 20 résztvevővel most először megszervezett sportkurzust és az a négy héten át tartó gyerektábort, ahol a honfoglalással, a középkori szokásokkal, illetve a Hortobággyal ismerkedhetnek a külföldi diaszpórából érkező és a hazai gyerekek. Az idei nyári kurzus legfiatalabb résztvevője 8 éves, a legidősebb 74 éves – mondta Szaffkó Péter megjegyezve, hogy a nyári kurzussal együtt az idén mintegy 1400-an tanulnak magyarul az év során Budapesten és Debrecenben rendezendő tanfolyamokon.

A diplomáciai testület tagjai is szívesen járnak a debreceni nyári egyetemre: az idei kurzuson Hollandia budapesti nagykövetségének munkatársai tanulják a magyart a cívisvárosban – tette hozzá. A nyári egyetem keretében az idén is megrendezik a nem magyar anyanyelvű magyartanárok konferenciáját, amelyre tíz országból – köztük Kanadából, Németországból, Hollandiából, Olaszországból, és Dél-Koreából – érkeztek résztvevők.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese szerint a csaknem 90 éves nyári egyetem azt jelzi, hogy folyamatos az érdeklődés a magyar nyelv, a magyar kultúra, a magyar értékek, a minőségi oktatás iránt.

Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hozzátette: egyházkerületük már második éve ösztöndíjjal támogatja egy-egy határon túli fiatal részvételét a nyári egyetemen, aki a tiszántúli reformátusok oktatási és kulturális hagyományaival is megismerkedhet.

A DE hallgatói önkormányzata 10 hallgatónak biztosít ösztöndíjat az idei nyári kurzuson – jelezte az önkormányzat képviselője. A 88. nyári egyetem augusztus 15-én fejeződik be Debrecenben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2015. július 26. 14:28

Magyarul tanuló koreaiak : www.youtube.com/watch?v=49CvWiuKc0I

Információ
X