nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mondoga: @Cypriánus: "Genetikai szempontból viszont igaz amit írsz: az uráli népek őseinek legnagyo...
  2020. 08. 04, 09:18  Mi is az az Uralonet?
 • mondoga: @mederi: Nem látok ellentmondást. Már mint a leírtakban. Azt látom, hogy te ellentmondani ...
  2020. 08. 04, 08:58  Mi is az az Uralonet?
 • mederi: @mondoga: 638 Szerintem nem egyszerű a "nyelvjárási hálózatok" valamikori létének vagy nem...
  2020. 08. 04, 08:41  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Libertate: Hogy a nyelv hol alakult ki, az jó kérdés. Genetikai szempontból viszont igaz ...
  2020. 08. 04, 08:34  Mi is az az Uralonet?
 • mondoga: @durek: Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Elég régen olvastam, de más szemmel, más ag...
  2020. 08. 04, 06:58  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Válás miatt jön a szuperintenzív nyelvtanfolyam
Debreceni Nyári Egyetem: új struktúra, új kurzusok, új tankönyvek

Az újdonságok éve lesz a Debreceni Nyári Egyetem életében 2012 – jelentette be Szaffkó Péter, az intézmény igazgatója kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

MTI | 2011. december 14.
|  

A magyar nyelv és kultúra megismerése továbbra is sokakat vonz, ugyanakkor a megváltozott körülmények – az anyagi háttér, az állami ösztöndíjak csökkenése és a folyamatos áremelkedések – különösen a fiatalok számára nehezítik a nyári egyetem kínálta lehetőségek igénybe vételét – tette hozzá az igazgató.

Ezért jövőre változtatnak a struktúrán: a nyári és a téli kurzusok mellett a budapesti nyelviskolájuk gyakorlatát követve Debrecenben is csaknem minden hónapban kínálnak hagyományos, intenzív vagy szuperintenzív nyelvtanfolyamokat, lesznek tavaszi és őszi szemeszterkurzusok, és folyamatosan bővítik a külföldi helyszíneken – Nagyváradon, New Yorkban és Antwerpenben – elindított programjaikat, valamint a történelem, zene, színház, néprajz tematikus kurzusokat is – részletezte Szaffkó Péter.

Utóbbiak között újdonság lesz Az élő történelem című diaszpóraműhely, amelyben a diaszpórában élők saját családjuk történetét mondhatják el, amit feldolgoznak, archiválnak, és később felhasználhatnak a diaszpórakutatásokhoz – jegyezte meg az igazgató.

Elmondta azt is, hogy európai uniós pályázaton nyert forrásból a szolidaritásról és a kis nyelvek tanításának tapasztalataiból rendeznek konferenciákat Debrecenben.

Megkezdték a Debreceni Nyári Egyetem legújabb magyar nyelvi tankönyveinek elkészítését angol, német, román, arab, lengyel, horvát, portugál és kínai kísérő nyelvvel. Ez lesz a világon az első azonos nyelvi és hanganyagú, különböző kísérő nyelvekkel ellátott egységes tankönyv – magyarázta Szaffkó Péter.

Megjegyezte: a Debreceni Nyári Egyetem az ország legrégebbi, 1927 óta működő, ma is legnagyobb, a magyart mint idegen nyelvet oktató hazai intézménye. Évente 30-40 ország több mint ezer diákját tanítja csaknem ötven elismert nyelvtanár, akiknek jelentős tapasztalatuk van a külföldiek magyar nyelvi oktatásában.

Hozzátette: tavaly óta – a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött megállapodás értelmében – az egyetem tanárjelöltjei a nyári egyetem kurzusain is teljesíthetik szakmai gyakorlatukat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X