nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy korsó olcsó sör árát fordítjuk oktatásra havonta

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) bízik benne, hogy a most induló új támogatási rendszer eredményeként a magyar lakosság idegennyelv-ismerete fejlődésnek indul, és Magyarország sereghajtóból éllovassá válhat a nyelvtudás területén is – közölte Salusinszky András, a NYESZE elnöke az MTI-vel.

MTI | 2012. április 25.
|  

Az elnök kiemelte: a nyelvtanuláshoz megfelelő anyagi erőforrásokra is szükség van, a gazdasági válság következtében azonban az elmúlt időszakban a lakosság mellett a vállalatok, intézmények is kevesebbet tudtak erre a célra fordítani. Ugyanakkor most ismét lehetőség nyílik a nyelvtanulásra: a közeljövőben induló uniós támogatásokból megvalósuló TÁMOP-projektek egyike a vállalatoknak nyújt lehetőséget arra, hogy munkahelyi képzések megvalósításához szükséges forrásokra pályázzanak, míg egy másik projekt keretében mintegy 100 ezer magánszemély pályázhat 90 órás nyelvi képzésekre.

Salusinszky András utalt arra, hogy a KSH felmérése szerint oktatásra az átlagmagyar – saját bevallása szerint – egy korsó olcsóbb sör árát fordítja havonta.

Megjegyezte azt is: közismert, hogy a magyar lakosság meglehetősen rosszul áll idegennyelv-ismeret tekintetében, és Magyarország a közép-kelet európai régión belül is sereghajtónak számít. Miközben a Magyarországon megjelenő álláshirdetések több mint 60 százalékában alkalmazási feltételként jelenik meg legalább egy idegen nyelv minimum tárgyalóképes szintű ismerete, a felnőttek 20 százaléka állítja magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelven, a 25 és 64 év közöttiek 15 százaléka nyilatkozik úgy, hogy beszél angolul – feleannyian, mint Szlovákiában vagy Csehországban, és harmadannyian, mint Horvátországban.

Egyértelműen kimutatható, hogy a nyelvtudás a külkereskedelem egyik alapvető mozgatórugója, és egyetemi kutatások szerint régiónkban az angol nyelv ismerete átlagosan 74 százalékkal növeli az egyes országok külkereskedelmi forgalmát – fűzte hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 gymakara 2012. május 13. 17:21

UGYAN MÁR!

"Magyarország sereghajtóból éllovassá válhat a nyelvtudás területén is – közölte Salusinszky András, a NYESZE elnöke az MTI-vel." - és mindez annak köszönhetően, hogy a Szakképzési hozzájárulásból korábban a céges nyelvoktatásra fordítható ingyen pénz csapjának elzárása után most végre egy másik forrásfoglalásra kerülhet sor, (csak most pályázatira).

Sajnos, ez csak a nyelviskolák és a nyelvtanárok EGZISZTENCIÁLIS PROBLÉMÁJÁRA nyújt soványka megoldás, de e vélelmezett sereghajtásra ahogy eddig nem volt, úgy ezután sem lesz befolyással.

A probléma MÉLYEBB: lásd www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Foktataskonferencia.npsoft.hu%2

Információ
X