nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harminc országból jöttek a nyári egyetemre

Több mint 30 országból összesen 180 diák vesz részt az ország legrégebbi és legnagyobb nyári egyetemének idei nyári kurzusán – közölte Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója hétfőn, a kurzus megnyitását megelőző sajtótájékoztatón.

MTI | 2011. július 18.
|  

Közlése szerint a legtöbben Németországból és Lengyelországból, illetve az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból és Franciaországból érkeztek, de van hallgatója a képzésnek Új-Zélandból, Argentínából, Lettországból, Izlandból és Indiából is. Most először jelentkezett diák a debreceni kurzusra Ugandából, ő ebből az alkalomból ingyen vehet részt az augusztus 13-ig tartó nyári egyetemen – fűzte hozzá Szaffkó Péter.

Elmondta azt is, hogy a legfiatalabb diák 10 éves – ő a szüleivel érkezett a nyári egyetemre –, a legidősebb hallgató pedig 71 éves. A magyar nyelv és irodalom mellett zenével, folklórral és magyar történelemmel is ismerkednek a résztvevők, utóbbit angol nyelven is hallgathatják.

A különféle ösztöndíjasok száma meghaladja a 100-at, de az országos ösztöndíjasok száma – 63 – kevesebb, mint amennyi korábban volt. Ennek kapcsán a finanszírozás átalakítását szorgalmazta Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) oktatási rektorhelyettese. Megítélése szerint a finanszírozást tekintve korszakváltás előtt állnak a nyári egyetemek, amelyeket – mint mondta – nem maradék pénzből kell finanszírozni. Jövőre megváltozik a finanszírozás, abba külső forrásokat is bevonnak – tette hozzá.

Kocsis Attila, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárságának az osztályvezetője kiemelte, hogy Magyarország nyitott mások befogadására. Úgy fogalmazott: hívjuk és hazavárjuk a határon túli, a diaszpórában élő magyarokat, s fontos feladat a második, a többedik magyar generáció megszólítása.

Szaffkó Péter végezetül elmondta: az Akadémiai Kiadó szótárbemutatóval, a DE természettudományi kara az általuk készített elektromos autó bemutatójával, az agrárcentrum pedig a biobolt termékeinek kínálatával színesíti a Debreceni Nyári Egyetem idei kurzusát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X