nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelv és kultúra a Debreceni Nyári Egyetem téli kurzusán

Harminc diák kezdte meg a 80 órás tanfolyamot a Debreceni Nyári Egyetemen: a most induló téli kurzuson a magyarul tanulóknak a nyelvórák mellett gazdag kulturális programot is kínálnak – közölte Szaffkó Péter igazgató csütörtökön az MTI-vel.

MTI | 2011. január 20.
|  

Emlékeztetett rá, hogy új utakat, új lehetőségeket kutat a több mint 80 éves intézmény új vezetősége: a magyarnyelv-órák mellett tematikus kurzusokon is várják a magyar kultúra, történelem, zene, kultúrdiplomácia, színház és sport iránt érdeklődőket 2011-ben. A tapasztalatok szerint a történelmi témájú órák, foglalkozások iránt a legnagyobb az érdeklődés, ennek megfelelően bővítették a kínálatot.

A nyári egyetem vezetői olyan intézményeket és közösségeket is felkerestek, ahol nemcsak a magyar nyelv tanítására, hanem egyéb, a magyar nyelvvel és kultúrával kapcsolatos kurzusokra, oktatásra lehet szükség. Jelenleg két helyen, New Yorkban és Nagyváradon indítottak magyar nyelvet oktató kurzusokat – ismertette a nyári egyetem igazgatója.

Hozzátette: a határon túli közösségek közül elsőként Nagyváradon mutatkozott igény a magyar nyelv tanulására. Ez valószínűleg azzal is összefügg, hogy az ottani hivatalokban lehetővé kell tenni a magyar nyelvű ügyintézést, ha meghaladja a 20 százalékot a magyar anyanyelvűek aránya.

A nyári egyetem vezetőségét arról tájékoztatta Nagyvárad alpolgármestere, hogy a közeljövőben az önkormányzati ügyfélszolgálatokon, illetve a városhoz tartozó egészségügyi intézményekben dolgozók közül mintegy 100-150 román anyanyelvű állampolgár magyar nyelvi képzése válhat szükségessé.

Szaffkó Péter szerint várható, hogy a jövőben nemcsak Romániában lesz szükség ilyen típusú oktatásra, hanem más környező országban is. Zentán (Szerbiában) jelenleg a lakosság több mint 80 százaléka magyar ajkú, magyar nyelvet tanítani tudó tanár viszont csak egy van azon a környéken.

A résztvevők között most is vannak visszatérő és új nyelvtanulók egyaránt. Nagyobb csoportot alkotnak azok a külföldi egyetemi hallgatók, akik az európai uniós Erasmus-program keretében kezdik el tanulmányaikat Magyarország egyetemein februárban, a tanév második félévében. Ők még tavaly pályázhattak az előkészítő nyelvtanfolyamra, hogy a tanulmányaik megkezdése előtt intenzív kurzuson készülhessenek fel a magyarországi tartózkodásra. A szervezés jogát az intézmény pályázaton nyerte el – mondta Szaffkó Péter az MTI-nek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 karesz57 2011. január 22. 01:41

Nagyon dicséretes ez a kezdeményezés ' Sok olyan magyar van,aki nem tud helyesen magyarul irni és olvasni.De mások is érdeklődnek a magyar nyelv iránt.Nagyváradon a hivatalokban kevés a magyar,ez a képzés sokaknak lesz az előnyére.Nem kényszerből tanulnak.Tovább kell fejleszteni ezt a programot 1

Információ
X