nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciaország
Vallásmentes erkölcstan

Az erkölcstan nem lehet kizárólag a filozófia- vagy történelemtanárok „felségterülete”.

MTI | 2013. április 23.
|  

Bevezetik a „világi erkölcstan” oktatását 2015-től a francia közoktatásban. Az általános iskolákban heti legalább egy órában, a középiskolákban évi legalább 18 órában tanítandó, vallási tartalomtól mentes tantárgy célja a köztársaság alapértékeinek számító szabadság, egyenlőség, testvériség fogalmának elsajátítása az értékvesztett társadalomban – jelentette be hétfőn Vincent Peillon francia közoktatási miniszter.

„A világi erkölcstan az értékekről, az elvekről és a szabályokról való tudás és gondolkodás összessége, amelyeknek köszönhetően lehetséges az együttélés a köztársaságban a szabadságról, az egyenlőségről és a testvériségről vallott közös felfogás alapján” – hangsúlyozta a miniszter a Le Monde című napilap hétfő délutáni számában megjelent interjúban. Véleménye szerint az iskolának nagyon fontos a szerepe abban, hogy a jövő állampolgárai megtanuljanak együtt élni. Miután a jelenlegi társadalmi válságban az iskola is válságban van, a miniszter szerint nagyon sok szülő és tanár igényli a polgári ismeretek és az erkölcstan újbóli bevezetését a közoktatásban.

A 2015 szeptemberében bevezetésre kerülő új tantárgyat az iskolások heti egy órában fogják tanulni 16 éves korukig, a gimnázium utolsó két évében pedig heti félórában. Az általános iskolákban a tanárok szabadon választhatják meg, hogy milyen formában tanítják az erkölcstant. Történhet ez közös meseolvasásokon, színházlátogatásokon vagy helyzetgyakorlatokon keresztül.

A középiskolákban úgynevezett „tudományközi munkákon” keresztül vezetik be az erkölcstan oktatást, amelynek képzésére önkéntes alapon bármely tanár jelentkezhet. A miniszter szerint a tantárgy nem lehet kizárólag a filozófia- vagy történelemtanárok „felségterülete”. Az erkölcstan tanításának elsajátítása ezért 2013 szeptemberétől minden tanárképzős hallgató számára lehetővé válik annak érdekében, hogy 2015-től minden iskolás részt tudjon venni erkölcstan órán.

„A világi erkölcstan az államérdek ellentéte. Minden állampolgárnak szabadon kell tudnia az értékítéletét megfogalmaznia. Az erkölcstan valamennyi meggyőződés és vallás tiszteletét is jelenti egyben” – hangsúlyozta Peillon. Hozzátette: „Egy demokratikus társadalmat nem vezérelheti kizárólag a rendőrségtől való félelem, hanem annak kell vezérelnie, ami belülről jön, amit magunkban hordunk, ezt nevezzük erkölcsnek”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 szigetva 2013. április 23. 15:15

@Grant kapitány: Szerintem itt a francia államról volt szó.

3 Grant kapitány 2013. április 23. 14:57

@szigetva: A magyar állam világnézetileg nem semleges. Olvasd el az alaptörvény preambulumát ("Nemzeti hitvallás"), és te is be fogod látni. Miért várod el tőle az ilyen magatartást?

2 szigetva 2013. április 23. 14:23

@Blogin: Ez nem félelem, hanem a világnézetileg semleges államtól elvárt magatartás. Engem az borzaszt el, hogy ezt mennyien nem értik.

1 Blogin 2013. április 23. 13:55

Elborzaszt, hogy egyesek mennyire félnek a vallási értékektől.

Információ
X