nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vakokat és diszlexiásokat is segít az Open Library

Az Open Library egy digitális könyvtár, aminek könyveit bárki ingyenesen kikölcsönözheti. Jelenleg egymilliót.

nyest.hu | 2011. július 12.
|  

Egy könyvtár, ami nagyobb, mint bármely épület – így emlegették a Nyitott Könyvtárat 2006-os megalakulásakor. Az Internet Archive nevű non-profit digitális könyvtár indította a projektet, azzal a céllal, hogy összegyűjtsék a valaha kiadott összes könyvet, és elérhetővé tegyék őket mindenki számára, méghozzá ingyenesen.

Az oldalon minden könyvhöz tartozik egy saját profil, ami információkkal szolgál a könyv tartalmáról, szerzőjéről, kiadásáról, és ha van, felajánlja a könyv folytatását.

A könyvek adatait más könyvtárak katalógusaiból vagy a hasonló tevékenységgel foglalkozó Amazon.com-ról szerzik, illetve a felhasználók is létrehozhatnak új profilokat. Így jelenleg 6 millió szerző több mint 20 millió könyve szerepel az adatbázisukban, ez a szám pedig folyamatosan növekszik.

Digitális mennyország

Eredetileg a könyvtár könyvcímek és a hozzájuk kapcsolódó információk adatbázisa volt, mára azonban digitalizált könyvek is elérhetőek, ezek száma körülbelül egymillió. 2011 februárjában az Internet Archive összefogott 150 amerikai könyvtárral. A megállapodás alapján az OpenLibrary.org-on regisztráltak ezen könyvtárakból szabadon kölcsönözhetnek ki e-könyveket saját laptopjukat, e-könyv olvasójukat vagy a könyvtár számítógépeit használva. A projekt szervezői azt remélték, hogy a kölcsönzés új módja növelni fogja az e-könyv használatot és a kiadók bevételeit.

Digitalizált Jules Verne az Open Library-n
Digitalizált Jules Verne az Open Library-n
(Forrás: Wikimedia commons /Internet Archive)

Úgy tűnik, hogy sikere van a kezdeményezésnek, ugyanis egy Észak-Amerikában végzett felmérés szerint a megkérdezett könyvtárak 73 százaléka észlelte a digitális könyvek iránti megnövekedett keresletet.

Segítség a vakoknak és diszlexiásoknak

A kereskedelemben beszerezhető legtöbb digitális könyv drága, a szöveget gyakran rövidítik. Nem mindig férhetőek hozzá azok számára, akik valamilyen okból nem tudnak írott szöveget olvasni. A projektben több ezer ember dolgozik a könyvek digitalizálásán, amiket vakok és diszlexiások számára is elérhetővé akarnak tenni. A digitális könyvek így egy felolvasó szoftver segítségével meghallgathatóak lesznek. A szervezetnek jelenleg 5 országban 20 központja van, ahol több ezer ember dolgozik a könyvek digitalizálásán.

Az Open Library-t az különbözteti meg a hasonló vállalkozásoktól, mint például az Amazon.com vagy a Google Books, hogy non-profit vállalkozás lévén teljesen ingyenesen olvashatóak az e-könyvei, és a Wikipédiához hasonlóan bárki által szerkeszthető és bővíthető.

Forrás

Sign on San Diego: Project puts 1M books online for blind, dyslexic

The Guardian: The library that never closes

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X