nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A székelyföldi könyvekre is digitalizáció vár

A cél a magyar vonatkozású kulturális értékek digitalizálása. Az eredmény mindenki számára elérhető lesz az interneten.

MTI | 2009. november 17.
|  

Megkezdődött a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtár, valamint a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegében található kultúrkincsek digitalizálása.

A romániai közkönyvtári gyűjtemények magyar vonatkozású kulturális értékeinek digitalizálásának célja, hogy az interneten közzétéve minél több ember hozzáférhessen a gyűjteményekhez. Már több romániai intézmény felismerte, hogy a digitalizálás révén megvalósulhat a könyvtári gyűjtemények értékes és ritka dokumentumainak közkinccsé tétele, valamint e gyűjtemények kölcsönös átjárhatósága – írta az Új Magyar Szó című bukaresti napilap pénteken internetes oldalán.
A Hargita megyei Kájoni János Megyei Könyvtár 2009 őszétől kapcsolódott be a digitalizálásba, miután a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárával közösen nyert azon a digitalizálásra kiírt pályázaton, amelyet a Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma hirdetett meg az első félévben.
A megnyert 7950 lej (500 ezer forint) értékű támogatás lehetővé tette a digitalizálási munkálatokhoz szükséges technikai felszerelés beszerzését a két könyvtár számára. Így a program keretében már megkezdődött az első dokumentumok digitalizálása a két intézmény dokumentációs részlegének gyűjteményeiből.
A két Hargita megyei intézmény együttműködésével megvalósuló Székelyföldi digitális emlékezet című program keretében megvalósítható a székelyföldi vonatkozású nyomtatott kulturális értékek megőrzése, védelme és bevonása a kulturális körforgásba, a helyi szellemi örökség közkinccsé tétele.
A digitalizált dokumentumokat igyekeznek elérhetővé tenni az interneten, és szintén cél, hogy az együttműködés során létrehozott digitális adatbázis az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárába is bekerüljön.

Információ
X