nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tárva-nyitva a könyvtárajtó

Bár egyelőre még csak béta-verzióban fut, már várja látogatóit az Open Library, azaz a „Nyitott könyvtár”: a projekt résztvevői nem kisebb dologra vállalkoztak, mint hogy adatbázisba gyűjtik a valaha kiadott összes könyvet, egy-egy külön weboldalt szentelve mindegyiknek – számol be a Guardian.

nyest.hu | 2009. július 3.
|  

Ezidáig nagyjából 23 millió könyvet dolgoztak fel – ehhez 19 nagyobb könyvtár katalógusára volt szükség, írja a brit lap. A cél elsősorban az adatok megőrzése az utókor számára, vagyis egyfajta „konzerválás”. Ugyanakkor a Wikipediához hasonlóan ez is egy bárki által szerkeszthető, megjegyzésekkel ellátható oldal lesz, nem csupán könyvcímek végtelen listája. Emellett pedig a tervek szerint más oldalakon található adatokhoz is hozzá tud majd férni az Open Library – így nemsokára akár olyasmire is rákereshetünk néhány kattintással, hogy mi volt például egy adott év könyvkínálatának legfelkapottabb témája.

Konkurenciát jelentenek persze a már meglévő hasonló vállalkozások, mint amilyen a Google books vagy az Amazon.com. A tevékenységük tulajdonképpen valóban hasonló, a hozzáállásuk azonban igencsak különbözik, derül ki George Oatesnek, a projekt felelősének nyilatkozatából. Míg a keresőoldal üzleti vállalkozás, addig az OL olyan hellyé szeretne válni, ami „a könyvek szeretetéről és az információcseréről szól”.

Nagyon fontos szempont volt az OL létrehozásánál, hogy az adatbázis a lehető legnyitottabb legyen, hiszen a cél az, hogy bárki hozzáférhessen a könyvekhez kapcsolódó tudnivalókhoz. Éppen ezért vélik úgy a projekt munkatársai, hogy nem jelentenek veszélyt a piac többi részére.

Információ
X