nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tárva-nyitva a könyvtárajtó

Bár egyelőre még csak béta-verzióban fut, már várja látogatóit az Open Library, azaz a „Nyitott könyvtár”: a projekt résztvevői nem kisebb dologra vállalkoztak, mint hogy adatbázisba gyűjtik a valaha kiadott összes könyvet, egy-egy külön weboldalt szentelve mindegyiknek – számol be a Guardian.

nyest.hu | 2009. július 3.
|  

Ezidáig nagyjából 23 millió könyvet dolgoztak fel – ehhez 19 nagyobb könyvtár katalógusára volt szükség, írja a brit lap. A cél elsősorban az adatok megőrzése az utókor számára, vagyis egyfajta „konzerválás”. Ugyanakkor a Wikipediához hasonlóan ez is egy bárki által szerkeszthető, megjegyzésekkel ellátható oldal lesz, nem csupán könyvcímek végtelen listája. Emellett pedig a tervek szerint más oldalakon található adatokhoz is hozzá tud majd férni az Open Library – így nemsokára akár olyasmire is rákereshetünk néhány kattintással, hogy mi volt például egy adott év könyvkínálatának legfelkapottabb témája.

Konkurenciát jelentenek persze a már meglévő hasonló vállalkozások, mint amilyen a Google books vagy az Amazon.com. A tevékenységük tulajdonképpen valóban hasonló, a hozzáállásuk azonban igencsak különbözik, derül ki George Oatesnek, a projekt felelősének nyilatkozatából. Míg a keresőoldal üzleti vállalkozás, addig az OL olyan hellyé szeretne válni, ami „a könyvek szeretetéről és az információcseréről szól”.

Nagyon fontos szempont volt az OL létrehozásánál, hogy az adatbázis a lehető legnyitottabb legyen, hiszen a cél az, hogy bárki hozzáférhessen a könyvekhez kapcsolódó tudnivalókhoz. Éppen ezért vélik úgy a projekt munkatársai, hogy nem jelentenek veszélyt a piac többi részére.

Információ
X