nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt az elektronikus könyvek atyja

A héten elhunyt Michael Hart, az elektronikus könyvek atyja, a legrégebbi – idén 40 éves – digitális könyvtár, a Project Gutenberg alapítója.

nyest.hu | 2011. szeptember 9.
|  

Michael Hart már 1971-ben elindította az irodalmi művek első elektronikus könyvtárát. Még az internet se létezett, csak annak előde, és kezdetben ezen tette elérhetővé a különböző könyveket – mint a Biblia illetve Shakespeare, Homérosz és Mark Twain művei.

Hart eleinte saját maga gépelte be a könyveket, 1987-ig összesen mintegy 313 könyvet. Ezek a számítógépeken ingyenesen hozzáférhető művek voltak az első elektronikus-könyvek, azaz a digitális formátumban tárolt könyvek.

Idén nyáron már 36 ezer mű volt megtalálható a Hart által alapított Project Gutenberg kínálatában. A művek többsége ugyan angol nyelvű, de más nyelven írt műveket is jegyeznek. A nagyobb európai nyelveken több száz, de finnül is 612, míg magyarul 22 könyv érhető el az ingyenes oldalon.

Más digitalizálási projektekhez képest a PG erőfeszítése ma már talán eltörpül – a Google Books már 15 millió könyvet digitalizált eddig, de szerzői jogok miatt ezek többsége természetesen nem érhető el teljes terjedelmében – de Hartra még sokáig fognak emlékezni, mint az elektronikus könyvek atyjára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X