nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ünnep
Ukrajnában csak ukránul

Ukrajnában csak az ukrán lesz a hivatalos nyelv, amíg Porosenko hivatalban van – írta a Facebookon az ukrán államfő.

nyest.hu | 2014. november 10.
|  

„Becsüljétek meg szeretett ukrán nyelvünket!” – írta a Facebookon Petro Porosenko ukrán elnök az ukrán nyelv és írás napján, november 9-én. A dolog pikantériáját az is adja, hogy felhívása egyértelműen a nem ukrán anyanyelvűeknek is szól.

Petro Porosenko ukrán népviseletben
Petro Porosenko ukrán népviseletben
(Forrás: Facebook)

Az ukrán elnök szerint egyre több orosz nyelvű ukrán osztja álláspontját, hogy az ukrán nyelv legyen az egyetlen hivatalos nyelv az országban. Éppen ezért kijelentette, hogy elnökként soha nem fog beleegyezni abba, hogy más hivatalos nyelv is létezzen az országban.

Az ukrán nyelv és írás napját 1997 óta ünneplik szomszédaink – november 9-ét még a meglehetősen ellentmondásos megítélésű Leonyid Kucsma elnök jelölte meg ünnepnapként Szent Nesztor ukrán (legalábbis kijevi vagy óorosz) történetíró, Cirill és Metód követőjének tiszteletére. Az ünnepnap nem csupán állami, de egyházi ünnep is.

Porosenko határozott kiállása az ukrán nyelv kizárólagossága mellett nem számít meglepetésnek. Az előző, elsősorban az orosz, de más kisebbségi nyelvekkel – így a magyarral – szemben is megengedő nyelvtörvény botrányos jelenetek és parlamenti ökölcsaták közepette született meg 2012-ben. Ez volt az a törvény, lehetővé tette a kisebbségi nyelvek használatát azon a közigazgatási területeken, ahol a kisebbség számaránya elérte a 10 százalékot. A törvényt az ukrajnai forradalmi események söpörték el 2014. február 28-án: ekkor helyezte hatályon kívül az ügyvivő köztársasági elnök, Olekszandr Turcsinov

Pontosítás: 

A 2012-ben elfogadott nyelvtörvényt 2014 februárjában a parlament parlamenti határozattal helyezte hatályon kívül, azonban ez végül nem emelkedhetett törvényerőre, éppen Olekszandr Turcsinov elnök vétója nyomán. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Kincse Sz. Örs 2014. november 11. 08:06

@BéDéKá: sajnos, a link nem működik.

2 BéDéKá 2014. november 10. 18:39

Az elnöki szavak fenti értelmezését vitatja a KMKSZ politikai titkára itt: www.facebook.com/darcsi.karolina/posts/10204415965510713:0

1 balka 2014. november 10. 11:05

És ez az új nyelvtörvény vezetett áttételesen a krími háborúhoz meg a mostani helyzethez.

Információ
X