nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyen hivatalos nyelv a szurzsik!

Hivatalos státust javasolt az Ukrajnában szurzsiknak nevezett kevert orosz-ukrán nyelvnek a kormányzó Régiók Pártja egyik parlamenti képviselője.

MTI | 2013. június 14.
|  

Oleh Carjov az ötletet csütörtökön vetette fel az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. A politikus szerint ugyanis ez az a nyelv, amelyet a legtöbben beszélnek Ukrajnában. „Véleményem szerint Ukrajna két nyelv hazája. Innen származik az orosz és az ukrán nyelv” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az ország keleti felében beszélt ukrán sokkal inkább hasonlít az oroszra, mint az irodalmi ukránra.

Szakértők szerint ugyanakkor az egyik vagy másik nyelv hivatalossá tétele helyett a kormányoldalnak inkább a regionális nyelvek használatáról szóló, tavaly elfogadott törvény megvalósításán kellene munkálkodnia, mivel a jogszabályban foglalt jogokkal sokszor finanszírozási gondok miatt nem élhetnek az országban élő nemzetiségi kisebbségek.

Szurzsik nyelvű sírfelirat
Szurzsik nyelvű sírfelirat
(Forrás: Wikimedia Commons / Всеволод Петровский / CC BY-SA 3.0)

A kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) egy tavaly őszi felmérése alapján a kevert orosz-ukrán nyelvet használja az ukrán lakosság 11-18 százaléka, azaz mintegy 5-8 millióan, zömében az ország középső részén. Elemzők szerint a valóságban azonban sokkal többen beszélnek kevert nyelven, a közvélemény-kutatások alkalmával viszont sokan nem vallják be, hogy sem az oroszt, sem az ukránt nem beszélik tisztán.

A szurzsik a XVII. század végén kezdett elterjedni, amikor ukrán földön orosz nyelvtudás nélkül már nem lehetett karriert csinálni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X