nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újra látogatható a Bibliotheca Hertziana

Tíz évig tartó restaurálás után újjászületett Rómában az itáliai művészettörténet egyik fellegvárának számító Bibliotheca Hertziana könyvtár, amelyet a kutatók február elsejétől látogathatnak.

MTI | 2013. január 18.
|  

Római travertínó [forrásmészkő – a szerk.], acél, 200 ezer kötet és közel egymillió fotó az olaszországi reneszánsz és barokk művészetről – így mutatta be a kapuit ismét megnyitó könyvtárat a szerdai olasz sajtó. A német Max Planck kutatóintézet-hálózathoz tartozó Bibliotheca Hertziana restaurálása és kibővítése huszonhárom millió euróba került, ebből tizenhetet a német állam biztosított, a többit szponzorok állták. Az 1913-ban, Henriette Hertz által alapított könyvtár helyreállítását a helyszűke tette szükségessé. Az átalakításra Juan Navarro Baldaweg spanyol építész kapott megbízást, aki a könyvtár székhelyét, a Zuccari-palotát teljesen újjávarázsolta. A 16. századi épület belseje többemeletes acél- és üvegszerkezettel bővült, helyet teremtve a gyűjtemény eddigi és további köteteinek.

A restaurálás során a Róma városközpontjában, a Spanyol-lépcső közelében levő palota alagsorában megtalálták Lucius Licinius Lucullus ókori epikureus Kr. e. 1. századi villájának kertjét is. A könyvtár átlátszó üvegpadlózatának és falainak köszönhetően a régészeti leletek is szerves részét képzik a komplexumnak. Az elsősorban kutatók által látogatott Bibliotheca Hertzianát a szakmán kívüliek is láthatják online foglalással.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X