nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megtalálták a mecénás villáját

Megtalálták Marcus Valerius Messala Corvinusnak, a nagy ókori római költők mecénásának a villáját a Rómával szomszédos Ciampino területén folytatott ásatáson, azokkal a szobrokkal, amelyek Ovidiust is megihlették.

MTI | 2013. január 10.
|  

Rendkívüli, minden régész életében csak egyszer előforduló leletről beszélt az ásatást vezető Aurelia Lupi a La Repubblica című napilap keddi számában. A villa maradványait tavaly júniusban fedezték fel az eddig leginkább a fapados repülőteréről ismert Ciampino egyik birtokán. Azóta a villához tartozó fürdőt ásták ki. Több mozaikos padlózat és egy medence is felszínre került.

Azt, hogy Messala villájáról van szó, a vízvezeték csövein talált pecsét bizonyítja a tulajdonos nevével. Messalára utal a medencében majdnem épségben megtalált szoborcsoport is, amely Niobét és gyermekeit ábrázolja. A régészek biztosak benne, hogy arról az alkotásról van szó, melyről  Ovidius a mitológiai költeményében, az Átváltozásokban (Metamorphoses) írt. A szobrokat a villát a 2. században elpusztító földrengés mentette meg, mivel a földmozgás miatt a medencébe estek, és itt a rájuk rakódott földréteg megvédte őket.

A Kr.e. 64 és a Kr.u. 9 között élt Messala államférfiként és mecénásként is ismert. Kr.e. 42-ben a filippi, 31-ben az actiumi csatában volt hadvezér. Kora költői közül Tibullus és Ovidius pártfogója volt éppúgy, mint  vele közel egy időben  Maecenas Horatiusnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X