nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dupla bizonytalanság
Ő-e az, és ha igen, ő volt-e a modell?

Olasz régészek meggyőződése szerint Mona Lisa vélt modelljének földi maradványait tárták fel Firenzében a Szent Orsolya-kolostor egyik föld alatti sírboltjában.

MTI | 2012. július 19.
|  

A történészek szerint Lisa Gherardininek, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő feleségének titokzatos mosolyát örökítette meg 1504-ben Leonardo da Vinci. Az asszony férje elhunyta után fogadalmat tett, és orsolyita apácaként élt 1542-ben, 63 éves korában bekövetkezett haláláig olvasható a Herald Sun online kiadásában.

A régészeknek át kellett törniük a vastag betonpadlózatot, amelyet a kolostor kaszárnyává történő átépítése során fektettek le. Nagyon hamar rábukkantak egy női koponyára, valamint csigolyák és bordák töredékeire éppen azon a helyen, ahol a régi térképek és dokumentumok tanúsága szerint Lisa földi maradványait végső nyugalomra helyezték: a kriptába egy kapun átjutva, lépcsőfokokon lehetett lejutni. Pénzhiány miatt azonban hamarosan fel kellett függeszteni a kutatásokat.

A feltárások júniusban folytatódtak, azóta egy emberi csontváz nagy része került elő. Mindazonáltal az ásatásokat irányító Silvano Vincenti szerint nem biztos, hogy a csontok egyazon személyéé voltak. A kutatók a továbbiakban genetikai vizsgálatok céljából mintát vesznek a csontokból, amelyeket összehasonlítanak Lisa gyermekeinek DNS-ével –  őket a közelben temették el. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban Lisa Gherardini földi maradványait találták meg, a koponyája alapján komputeres arcrekonstrukciót végeznek, hogy kiderítsék, valóban a firenzei selyemkereskedő feleségének arcvonásait, titokzatos mosolyát örökítette-e meg Leonardo da Vinci.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X