nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ókori vonalkód

Az ókori amforákat záró dugókon „vonalkódot” fedeztek fel olasz régészek. Az elsősorban olajszállításra használt cserépedények tetején regisztrált információk az antik kereskedelmi útvonalak feltérképezésében segíthetnek.

MTI | 2012. április 18.
|  

Százötvenezer ókori lelet került elő az észak-olasz Aquileia ókori szennyvízcsatornájából. A római alapítású város emlékei között közel hatezer „dugó” is volt, az amforák tetejét záró cserépdarabok.

A többnyire a Krisztus utáni második századi dugókon a régészek jeleket vettek észre: betűket, számokat és rövidítéseket. „A modern vonalkódot helyettesítették. Ezekkel azonosították a cserépedény származási helyét, úti célját és a benne levő terméket” – mondta el az olasz hírügynökségeknek Maurizio Brora, Friuli tartomány Régésztársaságának vezetője.

Brora hozzátette, hogy Európa számos országában maradtak fenn ókori amforák, de nagy részüknek elveszett a teteje és a megmaradt dugók közül sincs mindegyik megjelölve. A vonalkóddal jelzett amfora tetők viszont értékes információkat őriztek meg a római kereskedelem irányairól.

Az antik kereskedelmi jelzések rendszerezésére és megfejtésére az olasz régészek kapcsolatba léptek többek között spanyol, osztrák, horvát kollégáikkal, akik szintén több ezer ókori amfora dugót osztályoztak már.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X