nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újra használható Felvidéken a magyar történelemtankönyv

Visszakerülnek a hivatalos szlovákiai tankönyvlistára a Kovács–Simon szerzőtársak által készített magyar történelemkönyvek.

MTI | 2011. december 14.
|  

Eugen Jurzycza (SDKU) oktatásügyi miniszter erről hivatalos levélben értesítette Rudolf Chmelt (Híd), a kormány emberi jogokért és kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesét.

„Az erről szóló szóbeli ígéretet még a nyár folyamán megkaptuk, most azonban már hivatalossá vált az oktatásügyi tárca álláspontja” – közölte Juhász László, a kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportállal.

A szakminiszter leveléből kiderül, az Állami Pedagógiai Intézet és a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete is felülvizsgálta a magyar tannyelvű gimnáziumok számára készült Történelem 1. és 2. tankönyveket; a felülvizsgálat mindkét esetben pozitív eredménnyel zárult. A tudományos akadémia a két tankönyvet „modern, tartalmilag korrekt” kiadványnak minősítette, a pedagógiai intézet pedig megerősítette: összhangban vannak az állami kerettantervvel – tájékoztatta a portált Juhász László.

„Több hónapos tárgyalás után sikerült elérnünk, hogy a minisztérium felülvizsgálja a tárca korábbi döntését, és ismét taníthassanak a Kovács László, Simon Attila és Simon Beáta által elkészített tankönyvekből” – húzta alá a főosztályvezető.

Az oktatásügyi minisztérium még 2009-ben Robert Fico miniszterelnöksége idején, amikor a tárcát a Szlovák Nemzeti Párt minisztere irányította, vette le a hivatalos tankönyvrendelési listáról a szlovákiai magyar történészek – Kovács László, Simon Attila és Simon Beáta – tollából származó tankönyveket, melyeket mostantól újra megrendelhetnek az iskolák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X