nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi elszlovákosodás az iskolában kezdődik Felvidéken

Szlovákiában a magyarok részaránya körülbelül tíz százalék, ám a beiratkozási statisztikák sokkal rosszabbak, és az utóbbi években a gyermekek 7-7,5 százalékát íratják be magyar iskolába – mondta el a múlt héten Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának oktatásért felelős alelnöke.

Edupress | 2011. január 18.
|  

Míg az MKP a február 15-ig tartó beiratkozási időszakban magyar iskolák választására ösztönzi a magyar szülőket, nem tekinti problémának a jelenséget Bugár Béla, a Híd párt elnöke. Közben négyszázmilliónál is magasabb összeggel támogatják Bihar megye iskoláit, így magyar gyerekeket a román oktatási tárca.

Az MKP legfelső választott szerve, az országos tanács január 15-ei ülésén elfogadott politikai nyilatkozatában arra szólítja fel a párt alapszervezeteinek vezetőit és tagjait, hogy a magyarok által lakott településeken fogjanak össze a civil szervezetekkel, és szakmai megalapozottsággal terjesszék az anyanyelvi oktatás előnyeit, hogy a magyar szülők gyermekeiket magyar iskolákba jelentsék be a február 15-ig tartó beíratások idején – írja a Magyar Nemzet.

„Ha valahol iskolát nyitnak, akkor igény születik arra is, hogy szlovák iskola is legyen, vagy csak szlovák. A magyar gyermekek szülei elég nagy százalékban szlovák iskolába íratják gyermeküket, ami természetesen nem gond. Ezek a gyermekek annak hatására, hogy a tiszta magyar falvak vegyesen lakott községekké alakultak, már az utcán elsajátítják a szlovák nyelvet. És az ő majdani gyermekeik már szlovák nemzetiségűek lesznek. Ez egy folyamat" – olvasható Bugár Béla véleménye a felvidek.ma oldalán.
A statisztikai kimutatások szerint az utóbbi években a szlovákiai magyar gyermekek nagyjából egyharmada jár szlovák iskolába. Bár a szülők célja legtöbbször a szlovák nyelv jobb elsajátítása, szakértők ezt a nemzetiségváltás kezdeteként értelmezik – írja az Új Szó híre nyomán a hirado.hu.

Eközben mintegy másfél millió euró (körülbelül 412 millió forint) támogatást osztott szét a román oktatási minisztérium a Bihar megyei iskoláknak. Érmihályfalva, Szentimre és Szalárd mellett csaknem ötven romániai iskola kapott a kormányzati támogatásból – írja a dunatv.hu. A legtöbb pénzt a szalárdi iskola kapta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X