nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovák közútkezelő vállalat kétnyelvű táblákat igér

Ígéretet tett a hiányzó kétnyelvű helységnévtáblák pótlására a szlovákiai közútkezelő vállalat. Ezt az ígéretet az a levél tartalmazza, amelyben a cég reagált a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalomnak a hét elején nyilvánosságra hozott felhívására.

MTI | 2011. október 27.
|  

A mozgalom szerint legalább 34 olyan település van az országban, ahol a törvény értelmében magyar helységnévtáblának is lennie kellene, mégis hiányzik. A mozgalom ezért nyílt levélben felszólította a szlovákiai közútkezelő vállalatot, pótolja ezeket a táblákat, s cselekedjen olyan gyorsan, ahogy ezt korábban a kétnyelvű útjelző tábla esetében tette.

A közútkezelő vállalat válaszlevelében azt ígéri, hogy a hiányosságokat megszüntetik. Ugyanakkor rámutatnak, hogy a cég összesen hat – a Rozsnyói, Rimaszombati és Nagyrőcei járást érintő – esetben illetékes. A közútkezelő értesítette helyi kirendeltségeit, amelyek „a lehető legrövidebb időn belül” pótolni fogják a hiányosságokat. A vállalat felhívta az aktivisták figyelmét arra, hogy több esetben nem nekik, hanem a megyéknek kell biztosítania a kétnyelvű táblák kihelyezését. „Köszönjük a hiányosságok feltérképezését, reméljük, hogy a jövőben is tájékoztatni fognak minket a hiányokról” – zárul a hivatalos válasz.

Az ügyben a kisebbségügyi kormányhivatal is érdeklődött. Levelükre november hetedikéig várnak választ az illetékesektől. Ugyanakkor az útkezelőséget tájékoztatták arról a kormányrendeletről, amely tartalmazni fogja azon települések listáját, ahol ki kell tenni a kisebbségi megnevezéseket is – ez a jegyzék különbözik a jelenleg használatos listától.

Juhász László, a kisebbségi hivatal főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a közútkezelő vállalat kötelezettsége az első osztályú főutakra vonatkozik, az alacsonyabb osztályú utak esetében az önkormányzatoknak és a megyéknek kell rendelkezniük. Ráadásul jogi vákuum keletkezett a kétnyelvű helységnévtáblák terén, a régi jegyzék ugyanis megszűnt, az új lista pedig még nem érvényes.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X