nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többet kell majd iskolába járniuk a franciáknak

A párizsi önkormányzat március 25-én elfogadta azt a javaslatot, mely szerint 2013 szeptemberétől 4 helyett négy és fél napot kell iskolába és óvodába járniuk a francia gyerekeknek. Az iskolarend reformja a gyerek 22,3 százalékát és az iskolák 22,5 százalékát érinti – adta hírül a Le Monde.

Edupress | 2013. április 8.
|  

A javaslatot 94 igen és 69 nem szavazattal fogadta el a párizsi önkormányzat, a változtatásnak azonban a pedagógusok és gyerekek nem örültek: a döntés ellen a pedagógusok 55 százaléka tiltakozott, az iskolák közül pedig 101 zárva is tartott március 25-én.

Egy friss, árpilis 2-án közzétett felmérés szerint a törvénymódosítás az iskolások 22,3 százalékát (1 148 293 gyereket), az iskolák 22,5 százalékát (8 496) és a települések 18,6 százalékát (3 796) fogja érinteni. A települések március 31-ig dönthettek arról, hogy 2013-ban vezetik-e be az új tanrendet vagy várnak 2014-ig. A jelentés szerint a települések többsége a későbbi időpontot választotta, pedig a kormány azon önkormányzatok számára, amelyek már 2013 szeptemberébe bevezetik a változtatásokat, 250 millió eurós „ösztönző alapot” hozott létre.

Vége a négynapos iskolahétnek

Köztudott, hogy a francia diákoknak egy tanítási évük az átlagoshoz képest rövidebb, ugyanakkor az iskolában tanulással töltött napok jóval hosszabbak, mint például Magyarországon. Luc Chatel volt oktatási miniszter 2011-ben javasolta, hogy az óvodákban és az áltanos iskolákban négy helyett 4,5 fél napot töltsenek a gyerekek, azaz plusz fél nappal – amely három órát jelent – hosszabbodjon meg a tanévük.

A volt oktatási miniszter szerint a plusz fél napot nem kötelező szerdára, hanem szombatra is be lehet iktatni. Miután Luc Chatel helyett Vincent Peillon lett az oktatási miniszter, Peillon elődje nyomdokain haladva tárgyalásokat folytatott a szakaszervezetekkel a heti tanítás rendről, majd január 26-án kiadott egy nyilatkozatot az óvodák és az általános iskolák tanítási rendjének megszervezéséről, melyben a 4,5 napos (9 félnapos) tanítási hét szerepelt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X