nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2012 szeptemberétől változik az érettségi szabályozása

Az oktatási államtitkárság szerint hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékot az érettségi vizsga szabályainak változásai. Módosulnak az előrehozott érettségire jelentkezés szabályai, és az eddigi 20 helyett 25 százalék lesz szükséges szeptembertől az elégséges eléréséhez.

MTI | 2012. június 5.
|  

Az államtitkárság keddi, MTI-hez eljuttatott, a vonatkozó kormányzati döntést ismertető közleményében kifejtette: az érettségi elégséges teljesítményének határa 2012. szeptember 1-jétől 20-ról 25 százalékra emelkedik, amely jóval alacsonyabb az Európa legtöbb államában kötelező 50 százaléknál.

Emellett az évtizedes jelentkezési adatok alapján csökken a válaszható vizsgatárgyak köre. Mindezek hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez, és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékokat is – írták.

Kitértek arra, hogy állami vizsgán csak központi követelményekre épülő tárgyakból lehet maturálni. Az egyedileg akkreditált tárgyakból – a pszichológia, valamint az európai uniós ismeretek kivételével – a jövőben nem lehet érettségizni.

A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet érettségizni, a művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül.

Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből tehetnek érettségit a diákok.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma. Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

A szabályok 2012. szeptember 1-jén életbe lépő változtatásával egységesebb, átláthatóbb és költséghatékonyabb vizsgarendszer jön létre – értékeli az oktatási államtitkárság.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X