nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
20 éves a Gandhi gimnázium

Nagyszabású programsorozattal ünnepli alapításának huszadik évfordulóját február 9-étől az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézménye, a pécsi Gandhi gimnázium.

MTI | 2013. február 6.
|  

 Az első rangos esemény szombaton lesz: ekkor leplezik le India apostola, Mahatma Gandhi szobrát, a tervek szerint India budapesti nagykövetének részvételével – írta az intézmény az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Hozzátették, az évforduló alkalmából emlékfalat avatnak és több kiállítást is rendeznek, kiadványt jelentetnek meg, később pedig öregdiák-találkozót, nemzetközi konferenciát, határon túli partnerkapcsolat-építést és megemlékezést is szerveznek, utóbbit Bogdán János, a gimnázium néhai alapítójának és első igazgatójának tiszteletére.

Az iskola utalt rá, hogy a Gandhi gimnáziumot két évtizede alapították azzal a céllal, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, az ismerkedést a tudományokkal, segítsék a tehetséggondozást, a roma értelmiség kinevelését. Az Európa első, érettségit adó roma nemzetiségi intézményeként ismert Gandhiban az oktatás 1994 februárjában kezdődött.

„A szellemiség a kezdetek óta ugyanaz, de a módszereknek folyamatosan változniuk, az iskolának fejlődnie kell”  idézte a gimnázium Déri Ildikó igazgatót, aki fontos feladatnak nevezte az oktatás hatékonyságának javítását, a színvonalasabb, diákközpontúbb tanító és nevelő munka meghonosítását. Hangsúlyozták: a jelenleg 184 nappali, továbbá 179 esti és levelező tagozatos diákot oktató Gandhi racionalizálja munka- és oktatásszervezését. A belügyi rendészeti és katonai alapismeretek fakultációt 2013 őszén már a 9. évfolyamtól elindítják, a tanulók emelt szinten ismerkedhetnek az informatikával, az érettségizők pedig a Türr István Képző és Kutató Intézettel kialakított együttműködés keretében gyermekgondozó, pedagógiai asszisztens, s egyebek mellett szociális segítő szakirányon is tanulhatnak.

Hozzáfűzték, az eddiginél jobban szeretnék kihasználni a hátrányos helyzetű tanulók rendelkezésére álló Arany János Kollégiumi Programban rejlő lehetőségeket, és a pedagógusoknak a korábbinál tudatosabb felkészítésébe kezdtek, hogy az iskola tanári közösségét nemzetközi szintűvé képezzék. „Így lehet eredménycentrikusabb, a diákok jövőjét, integrációját, pályaválasztását előtérbe helyező nevelő-oktató munkát folytatni a Gandhiban”  olvasható a közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X