nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
20 éves a Gandhi gimnázium

Nagyszabású programsorozattal ünnepli alapításának huszadik évfordulóját február 9-étől az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézménye, a pécsi Gandhi gimnázium.

MTI | 2013. február 6.
|  

 Az első rangos esemény szombaton lesz: ekkor leplezik le India apostola, Mahatma Gandhi szobrát, a tervek szerint India budapesti nagykövetének részvételével – írta az intézmény az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Hozzátették, az évforduló alkalmából emlékfalat avatnak és több kiállítást is rendeznek, kiadványt jelentetnek meg, később pedig öregdiák-találkozót, nemzetközi konferenciát, határon túli partnerkapcsolat-építést és megemlékezést is szerveznek, utóbbit Bogdán János, a gimnázium néhai alapítójának és első igazgatójának tiszteletére.

Az iskola utalt rá, hogy a Gandhi gimnáziumot két évtizede alapították azzal a céllal, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, az ismerkedést a tudományokkal, segítsék a tehetséggondozást, a roma értelmiség kinevelését. Az Európa első, érettségit adó roma nemzetiségi intézményeként ismert Gandhiban az oktatás 1994 februárjában kezdődött.

„A szellemiség a kezdetek óta ugyanaz, de a módszereknek folyamatosan változniuk, az iskolának fejlődnie kell”  idézte a gimnázium Déri Ildikó igazgatót, aki fontos feladatnak nevezte az oktatás hatékonyságának javítását, a színvonalasabb, diákközpontúbb tanító és nevelő munka meghonosítását. Hangsúlyozták: a jelenleg 184 nappali, továbbá 179 esti és levelező tagozatos diákot oktató Gandhi racionalizálja munka- és oktatásszervezését. A belügyi rendészeti és katonai alapismeretek fakultációt 2013 őszén már a 9. évfolyamtól elindítják, a tanulók emelt szinten ismerkedhetnek az informatikával, az érettségizők pedig a Türr István Képző és Kutató Intézettel kialakított együttműködés keretében gyermekgondozó, pedagógiai asszisztens, s egyebek mellett szociális segítő szakirányon is tanulhatnak.

Hozzáfűzték, az eddiginél jobban szeretnék kihasználni a hátrányos helyzetű tanulók rendelkezésére álló Arany János Kollégiumi Programban rejlő lehetőségeket, és a pedagógusoknak a korábbinál tudatosabb felkészítésébe kezdtek, hogy az iskola tanári közösségét nemzetközi szintűvé képezzék. „Így lehet eredménycentrikusabb, a diákok jövőjét, integrációját, pályaválasztását előtérbe helyező nevelő-oktató munkát folytatni a Gandhiban”  olvasható a közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X