nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
13. tanévét kezdi a magyar iskola Lengyelországban

Több tucat magyar származású gyermek vett részt a Lengyelországban élő diaszpóra hétvégi iskolájának tanévnyitó ünnepségén a Varsói Magyar Kulturális Intézetben (VMKI).

MTI | 2012. október 9.
|  

A Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskola a varsói magyar nagykövetségnek, a VMKI-nek és a Lengyelországi Magyarok Egyesületének támogatásával, de akkreditáció nélkül, honismereti szakkör jelleggel működik. A szervezők, az oktatók és a tanulók önkéntes részvételén alapuló iskolát Dürr Sándor jogász, volt varsói magyar konzul alapította 2000-ben és több évig saját lakásában működtette. Jelenleg a foglalkozásokat októbertől május végéig kéthetente tartják a VMKI-ben, Gedeon Márta egyetemi tanárnak, az iskola pedagógiai vezetőjének és a lengyelországi magyar közösség aktív animátorának irányításával.

A tizenharmadik tanévnyitóban részt vevő diákokat és szüleiket Gyurcsik Iván, Magyarország új lengyelországi nagykövete és Tischler János, a VMKI igazgatója is köszöntötte, majd az aradi vértanúkról való megemlékezés után megkezdődtek az első foglalkozások.

Az iskolát minden Lengyelországban élő magyar és magyar származású gyermek látogathatja. A diákok három csoportban – óvodás, kisiskolás és nagyiskolás – tanulnak a kor és a nyelvismeret függvényében. A legkisebbek játékos foglalkozásokban vesznek részt, az iskolás korúak magyar nyelv és irodalom, történelem és honismereti órákat látogatnak.

A VMKI jóvoltából az iskolában a Varsóba látogató magyar művészek és kutatók is tartanak előadásokat, így az idei évnyitó után az intézet egyik rendezvényére meghívott Szabó T. Anna költőnő mondott verset az óvodásoknak.

Gedeon Márta az MTI-nek elmondta, hogy az iskolát működtető Lengyelországi Magyar Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A magyar kultúráért és oktatásért címmel idén meghirdetett pályázatán félmillió forint támogatást nyert. Ennek köszönhetően a szervezők meghívhatják a Fabatka együttest, amely táncházat tart a gyermekeknek, illetve magyarországi előadókat is vendégül láthatnak a tanév során.

Az iskola névadója, az Árva megyei születésű Divéky Adorján történész – a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja és a Lengyel Tudományos Akadémia külföldi tagja – elsősorban a lengyel-magyar kapcsolatokkal foglalkozott. Ő volt a varsói egyetem első magyar lektora, a második világháború előtt pedig a VMKI igazgatói posztját is betöltötte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X