nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciaország
Kevesebb az óra, fiatalabbak a tanárok

Az OECD legfrissebb tanulmánya szerint Franciaországban az átlagnál több diák jut egy tanárra, kevesebb a heti óraszámuk és fiatalabbak a pedagógusok – adta hírül szeptember 12-én a Le Monde. A lap által idézett felmérésből kiderül az is: habár a kezdő tanárok fizetése alacsonyabb az átlagnál, az elérhető maximális bér magasabb, csaknem 50 ezer dollár.

Edupress | 2012. szeptember 17.
|  

A franciák GDP-jük 6,3 százalékát fordítják oktatási célra, egy tized százalékkal többet, mint az OECD-átlag. Ugyanakkor kevesebbet, évente 6373 dollárt költenek alapfokú oktatásra, mint az OECD többi országában, ahol átlagosan 7719 dollárt. Ellenben több pénzt fordítanak a középfokú oktatásra – évente 10 696 dollárt, míg az OECD-átlag 9312 dollár , és ugyancsak magasabb összeget fektetnek a felsőfokú képzésbe: 14 642 dollárt évente, míg az átlag 13 728 dollár.

A kutatás arra is rámutat, hogy az alapfokú oktatásban egy oktatóra 18,7 gyermek jut, míg az OECD átlag 15,8. A pedagógusok is fiatalabbak, mint a többi OECD-országban: a francia tanítók, tanárok csaknem fele (49 százalék) kevesebb, mint 40 éves  az OECD-átlag 42 százalék. A középfokú oktatásban is hasonló a helyzet, így a következő években várhatóan jóval kevesebben mennek majd nyugdíjba, mint a szomszédos Német- vagy Olaszországban.

A heti óraszámot illetően is eltérések figyelhetők meg az átlaghoz képest: a 7-8 éves gyerekeknek 847 órájuk van egy évben, szemben az OECD-átlaggal, ami csupán 774 óra. Ennek következtében kevesebb tanítási hetük is van: 35 hét évente (leszámítva az ünnepnapokat), szemben az átlaggal, ami 38, bizonyos országokban pedig több mint 40. A tanulmány hangsúlyozza, hogy ez problémákat is okozhat: feltehetően kevés idő jut a kudarc kezelésére, illetve a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek segítésére.

A felmérés kitér arra: Franciaország a pedagógusbérek kapcsán is eltér az átlagtól. A törvény szerint meghatározott bérek összege (a prémiumokat és a túlórákat leszámítva) az alap- és középfokú oktatásban alacsonyabb az OECD-átlagnál a kezdő tanárok esetében, mint azoknál, akik 10-15 éves tapasztalattal rendelkeznek. Az alapfokú oktatásban a kezdőknek járó fizetés alig éri el a 24 334 dollárt évente – szemben az OECD-átlaggal, ami 28 523 dollár , a 15 éves tapasztalattal rendelkezők bére pedig szintén alatta marad az OECD-átlagnak. Ezzel szemben viszont a maximálisan elérhető fizetés Franciaországban magasabb az átlagnál: 48 296 dollárt is kaphatnak a pedagógusok, szemben a 45 100 dolláros OECD-átlaggal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X