nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarországon először
Terminológia mesterszak indul

Szeptembertől elindul a terminológusképzés a Károli Gáspár Református Egyetemen.

nyest.hu | 2011. január 27.
|  

Több mint három éve kezdte meg a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem a terminológia mesterszak alapítási és engedélyeztetési eljárását, azért, hogy bevezethesse Magyarországon is az egyetemi szintű terminológus-képzést. Az eljárás utolsó engedélyeztetési fázisaként a Magyar Akkreditációs Bizottság 2010. október 1-jei ülésén támogatta a szak indítását. A szakot már a 2011/2012 tanév őszi szemeszterében megindítják, a felvételi jelentkezések határideje 2011. február 15. (információk: www.kre.hu, www.felvi.hu).

A terminológia mesterszak 2 éves egyetemi képzés, a bölcsészkaron folyik. A képzés bemenete kettős: egyrészt bölcsész BA végzettségűek jelentkezhetnek rá (magyar nyelv és idegen nyelv szakosok egyaránt), másrészt más, szakmai BA, BSc (vagy MA, MSc) végzettséggel rendelkezők (például mérnökök, közgazdászok, jogászok, orvosok). Az első év alapozó és szakmai tantárgyai főleg nyelvészeti tárgyak, a második évben nagyobbrészt a gyakorlati képzés folyik, melynek során külső intézményekhez is mennek gyakorlatra a hallgatók.

A terminológus szakképzettséggel szerzett kompetenciák széles körben felhasználhatóak az irányítás, a szolgáltatás és a gazdaság különböző szektoraiban, a termelés és a szolgáltatás területén egyaránt, mivel a fogalmak és terminusok rendezésének igénye minden területen és szinten, a tudományoktól az ipari, kereskedelmi, hivatali, közigazgatási stb. gyakorlaton keresztül az oktatás minden szintjéig megtalálható. Külföldön (főként Európa egyes országaiban és Kanadában) jóval korábban kialakult a terminológus szakképzés nemcsak az egyetemi BA és MA képzési szinteken, hanem a PhD képzésben is. A társadalom működésének különböző szintjein lejátszódó gyors átalakulások a gazdasági, kulturális kapcsolatok kiszélesedését eredményezik, ami a kommunikációs zavarok elhárítása érdekében a fogalmi/terminológiai rendszerek összehangolt kialakítását kívánják meg. Számos szakterületen van igény kiemelten terminológiával kapcsolatos feladatok megoldására, terminológus képzettségű szakemberekre.

A terminológia mesterszak indításához kapcsolódva előadássorozatot indítottunk, melynek keretében 2010. december 15-én „Terminológia és szabványosítás” címmel tartottak egy rendezvényt. Ezen az alábbi előadások hangzottak el: A terminológia aktuális feladatai a terminológusképzés elindítása kapcsán (Fóris Ágota), A szabványosítás online forrásai (Bölcskei Andrea), Hogyan segítheti a szabványosítást a terminológusképzés? (Haba József).

Az érdeklődök számára 2011. január 27-én, 11.00 órától terminológia fórumot tartanak a terminológia szakról, a terminológusi életpályamodellről és a terminológia gyakorlati szerepéről a fordítóirodában. Ezen a munkaerőpiac képviselői is jelen lesznek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X