nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Enchantée, az EU téged vár!

Tolmácshiánnyal küzd az Unió - legalábbis rövid időn belül ettől kell tartani az Európai Bizottságnál. A nyugdíjba vonulók helyére fiatalokat várnak.

nyest.hu | 2009. november 23.
|  

Sokat hallani mostanában arról, hogy a „csupán” egy világnyelven dolgozó tolmácsoknak nincs egyszerű dolga. Hacsak nem találnak legalább egy ritkább nyelvet az angol, a francia vagy a német mellé, felkophat az álluk, hiszen ezeken a nagy európai nyelveken már számos tolmács dolgozik. A néhány évvel ezelőtti óriási tolmács-kereslet következtében pedig olyan sokan nyergeltek át erre a szakmára és képezték át magukat például nyelvtanárból vagy fordítóból tolmáccsá, hogy aligha számíthat sok sikerre egy pályakezdő.

Erre cáfolt rá az Európai Bizottság képviselőinek múlt heti nyilatkozata. Az EU végrehajtó szerve ugyanis – ha nem is rögtön holnap – rövid időn belül híján lesz a francia tolmácsoknak. Éppen ezért biztatják a fiatalokat arra, hogy vegyenek részt a hivatalos tolmácsképzésben. A nyugdíjba vonuló, kiöregedő szakemberek helyére tudniillik nem jelentkezik elég fiatal, frissen végzett munkaerő. A szakértők szerint, ha így folytatjuk, tíz év sem kell hozzá, és hálóval kell fogni a francia tolmácsokat – számol be az EurActiv.com.

A történet azonban régebbre nyúlik vissza – a franciatolmács-hiányt megelőzte az angol nyelven dolgozó tolmácsok számának csökkenése. Idén februárban már elindult egy uniós kampány annak érdekében, hogy ne fogyjanak ki az Európai Unió intézményei a megfelelő szakmai képzéssel rendelkező, angol munkanyelvű tolmácsokból. 2015-re ugyanis az a veszély fenyeget, hogy az angol tolmácsok egyharmada üresen hagyja a fülkéjét.

Az EU persze nem maradhat elegendő tolmács nélkül. Elindult tehát a népszerűsítés, többek között konferenciastandokon, egyetemeken – de még a Youtube-on is. A kíváncsi fiatalok a különböző fórumokon tudomást szerezhetnek arról, miféle előnyökkel jár, ha valaki a konferenciatolmácsok cseppet sem könnyű munkáját (vagy inkább hivatását) választja, sőt internetes oktatási anyaghoz, a Speech Repository-hoz is hozzájuthat.

Információ
X