nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az utolsó lehetőség 79811-ig

Két szó, melyek jó eséllyel pályáznak az év angol szava címre. Ha most nem jön össze, jó ideig nincs rá esélyük.

nyest.hu | 2013. december 1.
|  

2013-ban a hanuka november 27. napnyugtájától december 5. napnyugtájáig tart.

Nemrégiben arról számoltunk be, hogyan hatnak a Szent Miklóshoz és a karácsonyhoz köthető szokások a hanuka megünneplésére. Az idei évben azonban egy másik ünnep is zavart okozott, legalábbis az Egyesült Államokban. Idén ugyanis egybeesett a hanuka kezdete a hálaadás ünnepével. Az amerikai zsidók közül voltak, akik úgy érezték, két különböző jellegű ünnep egybeesése nem teszi lehetővé mindkettő teljes értékű megünneplését.

Amit az amerikai zsidók elvesztettek a réven, az angol nyelv megnyerte a vámon: megszületett ugyanis az egybeeső ünnep elnevezése, a Thanksgivukkah. Ez a Thanksgiving ’hálaadás’ és a Hanukkah ’hanuka’ szavak vegyítésével született. De nem csak az ünnep elnevezésére született vegyítéssel új szó, hanem egy sajátos új ünnepi kellék megnevezésére is: a menurkey pulyka alakú hanukiát jelöl, a menorah ’menóra’ és a turkey ’pulyka’ szavak összerántásával hozták létre.

(A menóra egyébként hétágú gyertyatartó szokott lenni, a hanukakor használt hanukiának viszont kilenc ága van. Ettől függően a hanukiát is nevezhetjük menórának, különösen, hogy a szó jelentése eredetileg egyszerűen ’lámpa’.)

Magyarul menulyka?
Magyarul menulyka?
(Forrás: Facebook)

Mivel az egybeesés igen ritka, mindkét szónak jó esélye van arra, hogy az év szavának válasszák. Ha azonban ez idén nem következik be, akkor 77798 évig kell várni arra, hogy erre újból esélyük legyen. Ez pedig bibliai léptékkel sem rövid idő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 nemee 2013. december 1. 20:52

Dehogynem! Nagyon is rövid idő!

Információ
X