nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kulturális export-import
Tanuljon ingyen Kínában!

Hazánkban is egyre többen akadnak olyanok, akik – felismerve a lehetséges előnyöket – kínai tanulásra adják a fejüket. Nekik is jó hír, hogy a kínai kormány bejelentette, az idei évtől ezer külföldi diáknak finanszírozza mesterfokozatú tanulmányait. Az ösztöndíj célja: kinevelni a jövő kínai tanárait.

nyest.hu | 2009. november 13.
|  

Kína eddig is sok mindent megtett saját nyelvének és kultúrájának népszerűsítésére. Az államvezetés 2004 óta Konfuciusz Intézeteket állít fel szerte a világban, hogy ha bárkinek is kedve támad kínaiul tanulni, legyen hová fordulnia. A világ legnépesebb állama (1,3 milliárd lakossal) a kulturális terjeszkedést sem aprózza el: mindössze 5 éve született a kezdeményezés, és azóta a világ 87 országában 282 ilyen intézet nyílt már.

A kínai nagy fal
A kínai nagy fal
(Forrás: sakue / sxc.hu)

Feltehetőleg ugyanennek az „exportfolyamatnak” a része a kínai kormány mostani bejelentése, mely szerint ettől az évtől kezdve 1021 külföldi diáknak biztosít két évre szóló ösztöndíjat. A program segít az 50 különböző országból érkezett vendégeknek alaposabban elsajátítani a nyelvet és jobban megérteni a kínai kultúrát. Szükségük is lesz erre, hiszen az öszöndíj elfogadásával ígéretet kell tenniük arra, hogy a diplomaszerzés után legalább öt évig a kínai nyelv tanításának fogják szentelni magukat – írja a China View.

A kínai kormány évente körülbelül 6 ezer dollárt költ majd minden egyes diák oktatására. A hallgatók 50 különböző egyetemen kapnak helyet, és a Konfuciusz Intézetek fogják koordinálni tanulmányaikat.

Felmérések szerint a világon összesen 40 millió ember tanul kínaiul. Jövő év végére ez a szám becslések szerint nemcsak hogy megduplázódik, de 100 millióra is emelkedhet. „Csaknem ötezer tanárt küldünk külföldre évente, de még ez sem elég, hogy kielégítse az igényeket” – világít rá Xu Lin, a Konfuciusz Intézetek központjának igazgatója.

Információ
X