nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
12 ezer külföldi tanulmányút az Egész életen át tartó tanulás programban

Tavaly több mint 12 ezer külföldi tanulmányutat tett lehetővé a Tempus Közalapítvány által koordinált Egész életen át tartó tanulás program (LLP), a négy alprogramra fordítható összeg meghaladta a 20 millió eurót.

MTI | 2011. május 13.
|  

A közalapítvány MTI-hez eljuttatott összegzése szerint az elmúlt tanévben több mint 2 ezer diák és csaknem ugyanennyi tanár élvezte a közoktatási Comenius program előnyeit. Az iskolai együttműködések alprogram keretében legalább három nemzet iskolásai dolgoznak egy közös projekten. Szintén a Comenius program adott lehetőséget 2010-ben több mint 200 pedagógusnak arra, hogy szakmai továbbképzésen vehessen részt egy európai felnőttképzési intézményben. Az alprogram az oktatók készségeinek fejlesztését, szakmai kompetenciáik, módszertani ismereteik bővítését szolgálja.

Az Erasmus program keretében több mint 5 ezer hallgató és oktató utazhatott – olvasható a tájékoztatóban, amelyben kitértek arra is, hogy a hallgatói mobilitás mellett egyre népszerűbbek az Erasmus szakmai gyakorlatok is; 2010-ben 719 magyar egyetemista töltötte 3-12 hónapos szakmai gyakorlatát valamely európai vállalatnál, képzőközpontban, kutatóintézetben. Az elmúlt három évben 1800 magyar hallgató élt ezzel a lehetőséggel, melynek köszönhetően több száz európai céggel építettek ki kapcsolatot magyar felsőoktatási intézmények.

A Leonardo program előnyeit egyetlen tanév alatt több száz szakképzési intézmény majdnem 2000, gyakran hátrányos helyzetű tanulója élvezte: külföldi szakmai gyakorlaton, tanulmányutakon vehettek részt. Az alprogramok keretében csaknem 1000 oktató is külföldi tapasztalatokkal gazdagodhatott. A felnőttkorúak oktatását segítő Grundtvig programban 683-an utazhattak Európa valamely országába tanulni.

A közalapítvány tájékoztatása szerint a négy LLP alprogramra fordítható összeg 2010-ben meghaladta a 20 millió eurót.

A tájékoztatóban kitértek arra is, hogy a Tempus Közalapítvány immár hagyományosan, minden év tavaszán kiosztja a Nemzetközi együttműködési kultúráért nívódíjat, melyet a legkiválóbb LLP projekteket megvalósító közoktatási, felsőoktatási, szakképzési és felnőttoktatási intézmények, szervezetek kapnak meg. Az idén 3 közoktatási, 3 szakképzési, 2 felnőttoktatási és 1 felsőoktatási projekt részesült elismerésben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X