nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre több a kínai diák az USA-ban

Évről évre átlagosan mintegy 20 százalékkal nő az Egyesült Államokban tanuló kínai diákok száma, ma már az összes külföldi diák egyötöde kínai – derül ki az amerikai székhelyű Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE) adataiból.

MTI | 2012. május 18.
|  

A hivatalos statisztikák szerint a 2010-2011-es tanévben összesen már csaknem 160 ezer kínai diák tanult az Egyesült Államokban, mintegy 30 ezerrel többen, mint a megelőző évben. A magyarországi irodával is rendelkező intézmény adatai szerint számuk az elmúlt öt évben ugrásszerűen megnőtt, amerikai egyetemen ma több mint kétszer annyi kínai tanul, mint 2006-ban. Az arányokat jól mutatja, hogy ma az összes Amerikában tanuló külföldi diák egyötödét kínaiak adják.

A kínai lakosok jövedelmének növekedésével, az életszínvonal emelkedésével és a középosztálybeliek arányának bővülésével egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy gyermekeiket külföldön taníttassák. A tengerentúli felsőoktatás több szempontból is vonzó a kínai diákok számára. Részben az Egyesült Államokban szerzett képesítés hatalmas előnyt jelent az állásinterjún, másrészt alternatívát jelent a gyakorlati képzés, innováció és saját gondolatok hiánya miatt sokat kritizált kínai felsőoktatási rendszerrel szemben. Az amerikai intézmények szintén örömmel fogadják a kínai diákokat, hiszen túlnyomó többségük nem egyetemi vagy állami forrásból, hanem saját zsebből finanszírozza tanulmányait, a becslések szerint évente összesen mintegy négymilliárd dollárt tandíjra, lakásra és egyéb kiadásokra fordítva.

A jelenségre Kínán belül egész iparág épült: gombaszámra szaporodnak a felvételi követelményként állított nyelvi tesztekre (TOEFL, SAT) felkészítő iskolák, az átlagfizetés sokszorosát keresik a nyelvi tutorálást vállaló anyanyelvi tanárok, az amerikai felsőoktatási intézmények közti választást segítő és szakmai tanácsadást biztosító cégek pedig akár 20–40 ezer dollárt is elkérnek személyenként.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X