nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre több a kínai diák az USA-ban

Évről évre átlagosan mintegy 20 százalékkal nő az Egyesült Államokban tanuló kínai diákok száma, ma már az összes külföldi diák egyötöde kínai – derül ki az amerikai székhelyű Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE) adataiból.

MTI | 2012. május 18.
|  

A hivatalos statisztikák szerint a 2010-2011-es tanévben összesen már csaknem 160 ezer kínai diák tanult az Egyesült Államokban, mintegy 30 ezerrel többen, mint a megelőző évben. A magyarországi irodával is rendelkező intézmény adatai szerint számuk az elmúlt öt évben ugrásszerűen megnőtt, amerikai egyetemen ma több mint kétszer annyi kínai tanul, mint 2006-ban. Az arányokat jól mutatja, hogy ma az összes Amerikában tanuló külföldi diák egyötödét kínaiak adják.

A kínai lakosok jövedelmének növekedésével, az életszínvonal emelkedésével és a középosztálybeliek arányának bővülésével egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy gyermekeiket külföldön taníttassák. A tengerentúli felsőoktatás több szempontból is vonzó a kínai diákok számára. Részben az Egyesült Államokban szerzett képesítés hatalmas előnyt jelent az állásinterjún, másrészt alternatívát jelent a gyakorlati képzés, innováció és saját gondolatok hiánya miatt sokat kritizált kínai felsőoktatási rendszerrel szemben. Az amerikai intézmények szintén örömmel fogadják a kínai diákokat, hiszen túlnyomó többségük nem egyetemi vagy állami forrásból, hanem saját zsebből finanszírozza tanulmányait, a becslések szerint évente összesen mintegy négymilliárd dollárt tandíjra, lakásra és egyéb kiadásokra fordítva.

A jelenségre Kínán belül egész iparág épült: gombaszámra szaporodnak a felvételi követelményként állított nyelvi tesztekre (TOEFL, SAT) felkészítő iskolák, az átlagfizetés sokszorosát keresik a nyelvi tutorálást vállaló anyanyelvi tanárok, az amerikai felsőoktatási intézmények közti választást segítő és szakmai tanácsadást biztosító cégek pedig akár 20–40 ezer dollárt is elkérnek személyenként.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X