nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tanuljanak Önök is nyelveket!

Rengeteg, a nyelvtanulással kapcsolatos információ, program és játék várja az érdeklődőket szeptember 7-től 15-ig országszerte.

nyest.hu | 2012. szeptember 7.
|  

Többnyelvű állásinterjú bemutatók, akciós nyelvkönyvvásár, próbanyelvvizsga, több nyelvű zumbabemutató, angol játszóház, koncertek, előadások és még számtalan ingyenes, izgalmas programvárja a nyelvek iránt érdeklődőket szeptember 7‐től 15‐ig a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) szervezésében országszerte közel 50 helyszínen. A minőségi nyelvoktatást nyújtó magyarországi nyelviskolákat tömörítő szervezet nem titkolt célja, változtatni azon a riasztó tényen, ami egy idei európai uniós felmérésből is kiderült: a magyarok alig 35 százaléka beszél idegen nyelvet.

Salusinszky András, a NYESZE elnöke szerint sajnos még mindig nagyon kevesen vannak azok,akik akarnak idegen nyelvet tanulni, illetve akik valóban tudnak is. A rangsor végén kullogunk az európai országok között: a legújabb, 2012‐es Eurobarométer vizsgálata szerint sereghajtók vagyunk abban is, hogy a lakosság alig 13 százaléka beszél két idegen nyelvet. (Ebben hasonlítunka portugálokra.) A kelet‐európai országok között sem rúgunk labdába: egy másik felmérés szerint a szlovákok és a csehek duplaannyian, a horvátok triplaannyian beszélnek angolul a 25‐64 éves korosztályban, mint a magyarok. „Számomra azonban a legsokkolóbb – mondja Salusinszky András –, hogy minden harmadik magyar még csak nem is tervezi, hogy tanuljon vagy továbbfejlessze idegen nyelvi készségeit.”

A célkitűzéshez, hogy minél többen tanuljanak idegen nyelveket és az egy hetes programsorozathoz írók, nyelvészek, zenészek, televíziósok, tolmácsok és műfordítók is csatlakoztak, többek között: Dés László, Fáber András, Kepes András, Medgyes Péter, Nádasdy Ádám, Szomráky Béla, Vágó István,Vincze Lilla, akik több helyszínen is (az Alexandra könyváruházban, a Libra Caféban, a RózsavölgyiSzalonban) saját, a nyelvismerethez köthető élményeikről beszélgetnek. Lesz szó többek között arról, hogyan sajátítható el a legszórakoztatóbban egy nyelv, vagy hogyan tűnhetünk idegen környezetben is „bennszülöttnek”, hogyan jellemzi a nyelvi humor egy‐egy ország kultúráját.

A NYESZE „Hello, tourist!” elnevezésű  akciója keretében felkészült nyelvtanárok az ország számos pontján járókelőket megszólítva 5‐10 perces nyelvleckékkel, rövid beszélgetésekkel próbálják nyelvtanulásra bírni az utca emberét. Már az a tény is meggyőző lehet, hogy 20‐30 százalékkal többet keresnek azok, akik legalább egy idegen nyelvet beszélnek, az álláshirdetések több mint 60 százaléka angolul tárgyalóképes munkatársat keres.  A Budapesten és több vidéki városban megrendezésre kerülő  programokról az esemény honlapján olvasható részletes tájékoztató.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X