nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tandíj a nyugdíjig

Nagy-Britanniában az egyetemi tanulmányaikat idén ősszel kezdő diákok több mint fele még ötvenes életéveiben is törleszteni fogja tandíját – mutat rá egy brit tanulmány.

MTI | 2012. július 12.
|  

Az évi 43 ezer 500 font jövedelmű családokra nehezedik majd a legnagyobb adósság, amelynek törlesztése hosszabb időbe telik. A szeptembertől érvényes rendelkezések szerint reálkamaton kell majd törleszteni az évi átlagban 8 ezer 660 fontos tandíjat, illetve az annak fedezésére felvett kölcsönt, és a hallgatók 56 százaléka esetében 30 éves futamidő a legvalószínűbb. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 52 esztendősen tudják le a kölcsönt. A tanulmány készítőinek számításai szerint a hallgatók 70 százaléka rosszabbul jár az új szisztémában, átlagadóssága a korábbi 22 ezer 127 fontról 37 ezer 658 fontra duzzad.

A legrosszabb helyzetbe a középosztályból származó hallgatók kerülnek, mivel ők nem jogosultak diákkedvezményekre, amelyek révén kisebb hitel is elegendő lenne számukra.  A szegényebb családok szülötteinek tandíjadóssága lesz a legalacsonyabb – részben, mert ők nemigen fognak a legdrágább egyetemekre járni –, de az is eléri a 34 ezer 848 fontos átlagot.

A tanulmányt 90 egyetem tandíjai alapján készítette az Institute of Fiscal Studies. Szerzői kitértek arra is, hogy az új rendszerben az adófizetők minden egyetemi hallgató esetében megtakarítanak 3 ezer fontot, az egyetemek pedig jobban járnak annak ellenére, hogy csökken közvetlen állami támogatásuk – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A tandíjemelés hatására 50 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemekre Nagy-Britanniában. Országos átlagban 8,9 százalékos a visszaesés, de Angliában (ahol a legmagasabb a tandíj) eléri a 10 százalékot – adta hírül a brit lap egy másik cikkében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X