nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mondoga: @VamArm: "Kik lehettek ezek az R1a- k... ? - hát a méd - árja - szkíta-szarmata - népek......
  2019. 08. 25, 18:32  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @VamArm: "A R1a és R1b - a legjellemzőbb géncsoport az indoeurópai nyelveket beszélők közö...
  2019. 08. 25, 17:56  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: e@VamArm: "Vizsgálatra érdemes, hogy az R1a vagy az R1b volt-e az eredetileg indoeurópai n...
  2019. 08. 25, 17:52  Hun‒ugor géntangó
 • Cypriánus: @VamArm: Bizonyára van valamiféle koncepció amögött, amit írsz, de egyáltalán nem világos ...
  2019. 08. 25, 17:41  Hun‒ugor géntangó
 • Cypriánus: @VamArm: Bizonyára van valamiféle koncepció amögött, amit írsz, de egyáltalán nem világos ...
  2019. 08. 25, 17:41  Hun‒ugor géntangó
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többezres diáktüntetés Londonban

Több ezer diák vonult fel szerdán Londonban a felsőoktatás költségei és a szociális juttatások csökkentése ellen tiltakozva.

MTI | 2012. november 23.
|  

A jórészt békésen lezajlott demonstráción a brit Országos Diákszövetség (NUS) becslése szerint tízezren vettek részt. A brit egyetemi diákság különösen a Konzervatív Párttal koalícióban kormányzó Liberális Demokratákra haragszik. A párt ugyanis a 2010-es parlamenti választásokon azzal az ígéretével nyerte el a diákok és szüleik jelentős részének támogatását, hogy nem fog hozzájárulni a felsőoktatási tandíjak emeléséhez, kormányra kerülése után azonban megszavazta a tandíj felső határának jelentős emelését.

A diákszövetség a szerdai tüntetéssel egy időben közzétett egy országos felmérést, amely kimutatta, hogy a 18 évesnél fiatalabb gyermekeket nevelő választók 58 százaléka szerint a tandíjakkal kapcsolatos ígéretüket megszegő parlamenti képviselőknek nem lenne szabad újból indulniuk a következő választásokon. A közvélemény-kutatásba bevont szülők 62 százaléka emellett közölte, hogy nem adja többé voksát olyan képviselőre, aki választási ígérete ellenére megszavazta a felsőoktatási tandíjak emelését.

Az oktatási tárca szóvivője ugyanakkor szerdán hangsúlyozta a BBC-nek adott nyilatkozatában, hogy a legtöbb diáknak nem kell tanulmányai során egyetemi költség-hozzájárulást fizetnie, és a diplomásoknak csak akkor kell megkezdeniük tandíj-kötelezettségük utólagos törlesztését, amikor már van állásuk, és éves alapjövedelmük eléri a 21 ezer fontot (7,5 millió forint).

Két éve, amikor a brit parlament megszavazta a felsőoktatási tandíjak felső határának többszörös emelését lehetővé tévő törvényjavaslatot, súlyos zavargások robbantak ki Londonban. A parlament környékén összegyűlt ötvenezres tömeg az akkori végszavazás előtt is már többször keményen összecsapott a rendőri erőkkel, a tandíjhatár megemelését jóváhagyó döntés után azonban elszabadultak az indulatok, és a tüntetők törni-zúzni kezdtek.

Sokan átvonultak a londoni West End híres – és a karácsony előtti időszakban különösen zsúfolt – bevásárlónegyedébe, és a Regent Streeten, valamint az Oxford Streeten több elegáns üzletet is feldúltak, számos kirakatot betörtek. A Regent Streeten éppen akkor haladt el Károly trónörökös – II. Erzsébet királynő legidősebb fia – és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, akiknek autóját a tüntetők szintén megtámadták. A támadók megrugdosták a jármű oldalát, a kocsihoz egy festékesdobozt vágtak, betörték egyik ablakát, és az ablakon keresztül valaki egy bottal meg is szúrta a trónörökös hitvesét. A hercegi pár nem sérült meg, de évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb támadás a brit királyi család tagjai ellen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X