nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2500 magyar-szlovák kétnyelvű felirat

Újabb kétnyelvű feliratok jelentek meg a napokban a dunaszerdahelyi kórházban a Pro Civic Polgári Társulás jóvoltából.

MTI | 2011. december 9.
|  

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtöki írása szerint az intézményben, amely már korábban átültette a gyakorlatba a kétnyelvűség elvét, december elején további 2500 magyar és szlovák nyelvű felirat jelent meg. A kihelyezett matricák elsősorban műszaki jellegű információkat tartalmaznak.

„A napokban a betegek és a dolgozók tájékoztatására szolgáló, egészségüket és biztonságukat védelmező magyar feliratokat helyeztünk ki – mondta a lapnak Horváth Zoltán, a kórház igazgatója. Hozzátette: a matricák elkészítését a Pro Civic Polgári Társulás vállalta. Tekintettel az egészségügy alulfinanszírozott állapotára, a gyártás költségeit a nevezett társulás állta.

Őry Péter, a Társulás elnöke elmondta: az 1999-es, a kisebbségek nyelvhasználati jogairól szóló törvény értelmében a kétnyelvű feliratok kihelyezése nemcsak az állami és önkormányzati szervek, a közegészségügyi intézmények, hanem a magánvállalkozók számára is kötelező.

„Remélem, a dunaszerdahelyi kórház példája motiváló hatással lesz a dél-szlovákiai intézmények vezetőire a kétnyelvűség gyakorlati alkalmazása terén” – jegyezte meg Őry.

A Pro Civis 2011 szeptemberében ötvenezer darab kétnyelvű matricát, feliratot küldött szét a magyarlakta településekre, és elkészíttette a leggyakrabban használt tájékoztató és figyelmeztető feliratok magyar változatát. Őry elmondta: az önkormányzatok részéről ezek iránt egyelőre nem mutatkozik nagy igény.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 LvT 2011. december 9. 19:04

@Szajci: Majd elemzem még, de ezek közül nem minden új jog. Utcanévtáblát pl. eddig is lehetett igényelni. Nekem is van ilyen "projektem". Az sem nóvum, hogy az utónevet megválaszthatod, már régen kijött a nemzetiségi utónévtár. Én azt várnám, hogy a vezetéknév kérdését szabályozzák már egyértelműen.

Az, hogy 8 fő igényelheti nemzetiségi osztály létrehozását, szintén megvolt korábban. Az viszont hiányzik továbbra is, hogy intézményesíteni lehessen a szórványok vasárnapi iskoláit.

Az talán új, hogy "a magyar mellett anyanyelvükön is tegyék közzé a helyi rendeleteket, nyomtatványokat". Emellett azonban szívesen látnám, ha a kisebbségi önkormányzatoknak a jegyzőkönyveiket nem kellene magyarul is elkészíteni.

Ez viszont abszurd: "ahol száznál kevesebben szerepelnek a névjegyzékben, ott három [...] tagból áll majd a testület". Jellemzően társadalmi munkában végezzük képviselői munkát, egy fillért nem fizetünk magunknak, mert így is kevés a büdzsé a közösségi programokra. Így a kisebb létszám nem jelent takarékosságot. Régen 5-en voltunk, ha ebből 2 nem tudott eljönni testületi ülésre, mert a munkáltatója nem engedte, akkor megvolt a határozathozatali képesség. Most, ha 3-ból 2 akadályoztatva lesz, akkor hogy lehet összeülni? Alkalmasint a településnek nem lesz majd költségvetése, mert a szabott határidőre a kisebbségi önkormányzat nem tudja a véleményező határozatát meghozni: ez kinek a fejére fog hullani?

1 Szajci 2011. december 9. 18:23

mai hír. LvT ajánlom figyelmedbe :D

bama.hu/baranya/kozelet/uj-jogok-a-nemzetisegeknek-416458

Információ
X