nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csak a szlovák!

Mintegy 415-420 ezer ember írta már alá eddig a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) petícióját, amellyel a nemzetiek népszavazás kiírását követelik arról, hogy Szlovákiában kizárólag a szlovák legyen a hivatalos nyelv.

MTI | 2012. január 23.
|  

Ezt Ján Slota, az SNS elnöke közölte szombaton délután Zsolnán, ahol az elnökség megvitatta és elfogadta a párt választási programjának alapelveit.

Keressük a megfelelő időpontot, hogy ezeket a petíciós íveket átadhassuk az elnök úrnak, az elnöki irodának” – mondta Slota újságíróknak. Kifejtette: jelenleg ellenőrzik az aláírt petíciós íveket, mert egyes esetekben hiányzik a házszám, vagy más hasonló adatok.

Slota elmondta: az időt tekintve bizonyára az úristen is segítette a pártot, hogy ilyen gyorsan sikerült összeszednie az aláírásokat. Ez az jelenti, hogy a népszavazás akár a március 10-i előre hozott parlamenti választások alkalmával is megtartható lenne.

Ha valóban költségeket akarunk megtakarítani, akkor a népszavazást összeköthetnénk a parlamenti választásokkal” – vélekedett Slota. Szlovákiában 350 ezer érvényes aláírás szükséges ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki.

Szokása szerint Slota ebből a témából sem hagyta ki Magyarországot. Ebben a feszült helyzetben, amikor Orbán már nyíltan Nagy-Magyarországról beszél, a népszavazásnak egyre inkább létjogosultsága van” – érvelt a magyarellenességéről elhíresült politikus.
Leszögezte: az SNS-nek meggyőződése, hogy ha a népszavazás megvalósul, eredményes lesz.

Ami az SNS választási programját illeti, Slota elmondta: foglalkozni kell a cigánykérdéssel, mert az egyre több gondot okoz az országnak. Az SNS, ha hatalomra kerülne, egyebek között bevezetné a 16 százalékos, egykulcsos áfát, s növelné Szlovákia védelmi képességeit is.

Hadseregünk ma teljesen alkalmatlan bármire. Már ha a magyar vadászok átjönnének, golyóspuskáikkal két nap alatt kikészítenének minket” – vélekedett a pártelnök.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Loddi 2012. január 23. 10:22

Tavaly tavasszal, amikor még ott dolgoztam, engem is megállítottak Pozsonyban, hogy írjam alá a petíciót. Egész jól értem, de nem beszélem a szlovákot, így szokásom szerint angolul válaszoltam, sajnos csak később jutott eszembe, mennyivel jobb lett volna magyarul. Az azonban látszott a hölgyön, hogy hozzá volt szokva az elutasításhoz, és ezt a következő hónapokban már célzottan figyeltem: soha nem láttam senkit, aki bement volna az aláírásgyűjtő helyiségbe, pedig napjában többször is jártam arra. Ebből persze legfeljebb az következik, hogy viszonylag ritkán jelentek meg támogatóik ezen a helyen, máshol és máskor lehettek sokan. Mindenesetre kb. egy év alatt országszerte 400 ezer aláírás minden további nélkül összegyűjthető, de szerintem egy esetleges népszavazáskor a mérsékeltek lennének többségben.

1 doncsecz 2012. január 23. 09:18

Ezt aligha írhatta alá az a 400 ezer ember, csalt az SNS szerintem rengeteg aláírásnál. De ha a Gašparovič olyan hülye lesz, elfogadja.

Információ
X