nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Szerintem, a világ legjobb cikke

Szerintünk elsőre a „szerintem” akár igének is tűnhet, ezért kerülhetett bele a SPAR legújabb akciójának reklámjába egy fölösleges vessző.

nyest.hu | 2014. június 24.
|  

Biztos sokan találkoztak az utóbbi hetekben a SPAR nagyszerű ajánlatával, amit egy hangulatos plakáton hirdet – ágyban s párnák közt – Ördög Nóra. Felelős szerkesztőnk résen volt, elcsípte az érdekes vesszőhasználatot. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a reklám videóváltozatában ugyanez a mondat vessző nélkül, tehát az akadémiai normának megfelelően szerepel.)

Szerinted,...?
Szerinted,...?
(Forrás: sparhuseg.hu)

Nemrégiben házi szakértőnk is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mi indokolhatja a hanglejtést követő, nem normatív vesszőhasználatot. Ördög Nóra példája azonban első látásra nem topikos mondat, ez egy másik esete a normától eltérő vesszőhasználatnak. Ráadásul – úgy gondoljuk – ennek nem csupán az az oka, hogy a szerintem végén fölvisszük a hangsúlyt, és utána egy rövid szünetet tartunk.

Jó becsapós, hogy mi ez a szerintem. Olyan igeszerűségnek tűnik első látásra, „még egyes szám első személyű személyrag is van rajta” – mondhatja az egyszeri grammatizáló. E szerint olyan ez a szerintem, mint  a tudom, a gondolom, a remélem stb.

Tudom, (hogy) ez a világ legjobb ágyneműje.

Gondolom, (hogy) ez a világ legjobb ágyneműje.

Remélem, (hogy) ez a világ legjobb ágyneműje.

Szerintem, (*hogy) ez a világ legjobb ágyneműje.

Az ilyen mondatokból sokszor felejtjük ki a vesszőt, hiszen nem érzékeljük jól, hogy itt két tagmondatról van szó. Ráadásul gyakran nem is tartunk szünetet a főmondat után. Minden stimmel. De milyen különös, hogy a szerintem-es a szerkezetben az alárendelt tagmondatot nem lehet hogy-gyal bevezetni...

Ennek a furcsaságnak az az egyszerű oka, hogy a fenti analógia csak látszólagos. Úgy is mondhatnánk: nyelvtanilag téves. A szerintem-es mondat esetében ugyanis valóban nincs két tagmondat, a szerintem ugyanis nem ige, nem állítmány. De ha nem az, akkor micsoda?

Bár elsőre ez nincs ráírva, de mondattanilag mégiscsak topik, amelynek szerepét egy névutós kifejezés tölti be. A szerint ugyanis névutó.

A pszichológusom szerint bolond vagyok.

Ördög Nóra szerint ez a világ legjobb ágyneműje.

Szerinted tényleg ez a világ legjobb cikke?

Szerintem tényleg ez a világ legjobb cikke!

És mint a többi névutónak, ennek is van személyragozott alakja: (én)mellettem, (te)mögötted, (ő)szerinte stb. Az már pusztán nyelvtani megközelítés kérdése, hogy ezeket a névutó személyragos alakjainak vagy a személyes névmás névutós alakjainak tartjuk-e. A Magyar grammatika című hagyományos nyelvtani kézikönyv az utóbbi megoldást választja.

Vessző tehát nem kell a feliratba, de szerintünk mégis teljesen érthető a vesszőhasználat.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
11 bm 2014. augusztus 26. 11:50

Igen, egyébként azzal a tanáccsal én sem értek egyet, csak az érdekes jelenség miatt linkeltem be. (Részletesebb választ most nem írok (/nem most írok) – egyébként felteszem, hogy "szapulólink-listából" elegendő lesz e-nyelv-est írni; a "rendszeres" BG-szapulás talán minden hűséges olvasónak "evidencia"... :-)-: –, csak az jutott még eszembe a fenti cikkel kapcsolatban, hogy ha már ilyen részletes elemzés, akkor hozzátennék valamit:

Amilyen lényegtelennek, elhagyhatónak/elhanyagolhatónak tűnik az a "szerintem" szó a mondat értelmét illetően, illetve nyelvtani szempontból, annyira fontos és elhagyhatatlan egy másik szempontból: ugyebár a reklámoknál örökös gond, megoldandó probléma, hogy csak akkor írjanak olyat, hogy "LEGhallgatottabb", "legkedveltebb", "legnépszerűbb", "leghatékonyabb" stb., ha mellé rakják a felmérést/statisztikát/diagramot (vagy legalábbis majd a perben elő tudják venni). Mert sokszor per következik egy-egy "túl konkrét" megfogalmazás után. Persze azért a reklámban ezt anonim módon kell mellé tenni, hogy ne legyen negatív reklám se. Ilyenek pl. a mobilszolgáltatóknál a lefedettséget mutató térképek, amikor csak színek jelölik a többi szolgáltatót, vagy más hasonló diagramok; ősi példája a "hagyományos mosópor" (és ennek kifordítása volt a Klapka-féle hekk, amelynek a perét aztán elvesztette szegény). Az egyik megoldás tehát, hogy tényleg van felmérés, és odateszik.

A másik irány, hogy kibújnak ez alól, pl. valami "nyelvi leleménnyel", általában így: "az egyik legnépszerűbb mustár". Nem lehet belekötni, mert hiszen ha van 100 mustár, akkor mondjuk a 100 legnépszerűbb közül bármelyik lehet "az egyik legnépszerűbb", akkor is, ha az a legrosszabb. Na de ez az "egyikezés" már uncsi. Ehhez képest a "szerintem"-mel kezdés szinte zseniális, vagy legalábbis üdítő színfolt. Két legyet üt egy csapásra: egyrészt az mindig is tudtuk, hogy egy híres ember véleménye sokat nyom a latban, ha reklámról van szó (tehát "ha a celeb szerint jó, ha a példaképemnek neki bevált, akkor nekem is nagyon jó lesz!"), másrészt a "szerintem" után bármit lehet írni: hiába vonul be tényként a reklámot befogadó tudatalattijába, az a bíróság előtt csupán egy idézet volt Ördög Nórától, az ő saját véleménye.

Na, szóval csak azt akartam mondani, hogy az a hipotézisem, hogy ez a nagyon fontos szempont járt a szlogent író ember fejében, ezért is érezte úgy, hogy ez a szó nagyon fontos, hangsúlyos, itt még a szokásosnál is jobban "megnyomjuk", felvisszük a hangsúlyt, még egy kis szünetet is tarthatunk*, és így már-már odakívánkozik az a vessző.

* Én ugyanis a cikknek ezzel a félmondatával nem értek egyet: "a szerintem végén fölvisszük a hangsúlyt, és utána egy rövid szünetet tartunk" – én nem érzek oda szünetet "alapból", bár lehet úgyis mondani, de azért "normál" esetben "egybemondjuk", esetleg kicsit megnyúlik az [m]. (Na de ez már annyira szőrözés, hogy még nekem is sok, pedig én aztán tudok... ;-)

10 Fejes László (nyest.hu) 2014. augusztus 26. 11:00

@bm: „általatok sokat szapult” Érdeklődve várom azon cikkeink listáját, ahol szapultuk.

„engedékenyebb egy kérdésben”

1). Cikkünk ezzel a mondattal ér véget: „Vessző tehát nem kell a feliratba, de szerintünk mégis teljesen érthető a vesszőhasználat.” Rohadt kemények vagyunk, nem csoda, ha engedékenyebb nálunk...

2). Sajnos én nem tudom követni BG érvelését. Ezt írja: „Ha azonban hosszabb szerkezetet vezet be, akkor már felfogható összetett mondatnak is” – majd az egyszavas szerkezetet átmenetinek mondva (Mi között? Az egyik véglet az lenne, hogy vesszővel kezdődik a mondat, nincs előtte semmi?) megállapítja, hogy az egyszavas szerkezetben is írható vessző. Szóval 20 fok felett nem kell pulóvert venni, ezért 15 fokban is nyugodtan menjünk ki ingujjban...

Mellesleg szerintem a „Véleményem szerint, ez a legjobb ágynemű a világon” mondatban ugyanúgy felesleges a vessző, és fogalmam sincs, a „véleményem szerint” milyen alapon fogható fel tagmondatnak. Talán van benne állítmány?

Szerintem, a két cikk összevetésével le lehet vonni a tanulságot.

9 bm 2014. augusztus 26. 09:49

Ritka-szép pillanat, amikor az – általatok sokat szapult – e-nyelv.hu (ráadásul azon belül is éppen – az általatok sokat szapult – BG) engedékenyebb egy kérdésben. :-) www.e-nyelv.hu/2014-07-30/szerintem/

8 kotla 2014. június 26. 13:01

Innen lopta el a Spar a veszőt: szabadter.hu/images/piszkos/01.jpg

7 mederi 2014. június 24. 21:35

A "szerintem" gondolom az alábbi szópárokhoz hasonló :

"zörrent (zörrint)/ zörren"

("szer(r)int"= "zörrint" e=ö, sz=z)

hasonlók:

"kattint/ kattan", moccant/ moccan, koccint/ koccan, stb..

Talán a "zörrentem, hogy zörrenjen" egyfajta "mélyebb" értelme lehetett a "szerintem"-nek, vagyis jelezni akarok valamit, amire választ remélek (nem is olyan régen pl. így is mondták kissé úrhatnám módon: "Jelzem, én erről ezt gondolom..")..

-Én igei eredetűnek gondolom a "szerintem"-et, ami kissé "elcsökevnyesedett", leegyszerűsödött..:)

6 szigetva 2014. június 24. 20:46

@Katicza: Te tényleg azt gondolod, hogy azt a feliratot személyesen Ördög Nóra írta?

5 Katicza 2014. június 24. 18:23

Nem kell kiakadni. Ezek a sztárkák többnyire az alapvető helyesírási szabályokkal sincsenek tisztában.

Egyébként felhívom a figyelmet a KÖZSZOLGÁLATI TELEVÍZIÓ TELETEXTJÉRE. Na, ott aztán hemzsegnek a bődületesen nagy helyesírási hibák, valamint az értelmetlen mondatok. Bizonyára az iskolázatlan alkalmazottak miatt, miközben az értelmesebb többség munkanélküli.

4 gorilla 2014. június 24. 14:55

Gyerekkoromban amikor a szüleim nem tudták a választ valami kérdésemre, azt kértem, hogy "de szerintsed!". Tényleg nagyon igeszerűnek tűnik.

3 Avatar 2014. június 24. 13:49

Szerintem,

a manipulációs hatás fokozása cél.

Minél jobban le kell választani a fő marketingüzenetet gyengítő szót, ezért is van külön sorban.

2 Molnár Cecília 2014. június 24. 11:05

@knauszi: Kinyílott a pitypang.

1 knauszi 2014. június 24. 10:56

Kell-e vessző az "ugye" után? És ha igen, miért nem?

Információ
X