nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szent Lászlóról neveztek el hidat Romániában

Olyan személyiségekről nevezték el Nagyvárad hídjait, akiknek fontos szerepük volt a város történetében.

MTI | 2015. május 3.
|  

Szent Lászlóról, Nagyvárad alapítójáról nevezte el keddi ülésén a város központjában levő Körös-hidat a nagyváradi önkormányzati testület. A polgármesteri hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az önkormányzati testület a város területén levő hat Körös-híd mindegyikének nevet adott. A város hídjai között lesz még Dáciáról, Decebal dák vezérről, Ovid Densusianu 19. századi nyelvész-néprajzkutatóról, I. Károlyról, Románia első királyáról, és Constantin Prezan első világháborús marsallról elnevezett híd is.

Ilie Bolojan polgármester az önkormányzati testület ülésén a korábbi hiányosságok pótlásának nevezte a hidak névadását. Hozzátette, olyan személyiségekről nevezték el a város hídjait, akiknek fontos szerepük volt a város történetében.

A központi híd Szent Lászlóról való elnevezésével az önkormányzat arra a magyar igényre próbált kompromisszumos választ adni, hogy álljon Szent László-szobor a város főterén. Egy civil csoportosulás egy hete 8000 nagyváradi polgár aláírásával kérvényezte a városalapító szobrának a felállítását a város felújítás alatt lévő főterére.

Nagyvárad
Nagyvárad
(Forrás: Wikimedia Commons / Dan Dragos / CC BY-SA 3.0)

A városi önkormányzat annak ellenére döntött a Szent László-hídnévről, hogy azt a névadásokat elbíráló prefektusi bizottság korábban negatívan véleményezte. A bizottság nem fűzött magyarázatot a véleményéhez, de az egyik tagja az erdon.ro portálnak azzal magyarázta a döntést, hogy nem lenne logikus, hogy a román nemzet egységét jelképező két teret egy magyar királyról elnevezett híd kössön össze. A híd ugyanis a ma Ferdinánd király nevét viselő (egykori Bémer) teret és az Egyesülés (egykori Szent László) teret köti össze.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X