nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Számítógépes tanfolyam cigánytelepeken

Immár a második turnusban oktattak számítógépes ismereteket az északkeleti-szlovákiai Margonya község cigánytelepén.

MTI | 2011. június 6.
|  

A Sunshine projekt keretében szervezett, Számítógép és internet a mindennapokban elnevezésű programban nemcsak a Bártfa (Bardejov) melletti településen, de Sekcov-Topla mikrorégió több cigánytelepén is folyik majd az oktatás.

Barbara Gindlová, az egyik szervező elmondta, hogy a Margonyán felállított sátorban, ahol az oktatás folyik, naponta 30 roma tanult. „Egyenesen a cigánytelepekre visszük az oktatást. Igaz, először az ember mindig találkozik bizonyos ellenállással, de végül mindig nagyon kellemes csoport alakul ki” – tette hozzá.

Margonyának kétszáz lakója van, többségében gyermekek és fiatalok. Az ilyen típusú oktatás igen fontos elemei a roma előadók, akik roma, illetve szlovák nyelven oktatnak. Margonyán két roma előadó dolgozik egy helyi segítővel, akiket a program első szakaszában képeztek ki 2010-ben.

Az oktatás célja a számítástechnikai alapismeretek elsajátítása. Az ötnapos tanfolyam a gyakorlati ismeretekre, így a szövegszerkesztő használatára, információk megkeresésére, elektronikus levelek küldésére, az internetes közösségi portálok használatára irányul. A tanfolyam a Tótraszlavica község által szervezett, a Szociális Fejlesztési Alap, az állam és a település által közösen finanszírozott művelődési program része. A program, amelynek célcsoportja a szegregrált roma közösségekben élők, szeptember végén fejeződik be.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Rako 2011. június 6. 21:08

Milyen nyelven beszélnek ezek a romák otthon?

Roma, szlovák vagy magyar?

3 kergezerge 2011. június 6. 17:18

Mintha meztelenül didergő emberre nyakkendőt adnának.

2 Pesta 2011. június 6. 16:42

Margaritas ante porcos, de bárcsak ne lenne igazam.

1 peripetia 2011. június 6. 09:02

Ha rosszindulatú lennék, akkor azt mondanám, hogy ideje a cigánybűnözésnek a hálóra költözni. Bruhahaha... Csúnya előítéletesség munkálkodik tibennetek.

Információ
X