nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A jövő internete

„A Jövő Internete – kutatások az elmélettől az alkalmazásig” elnevezésű projekt megvalósítására csaknem 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a Debreceni Egyetem (DE) – jelentette be Fábián István rektor pénteken, a projektindító tanácskozás alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

MTI | 2012. november 26.
|  

A kutatási projekt célja az internet kiteljesedésének előmozdítása, hozzájárulás a jelenlegi technológiai korlátok leküzdéséhez, az alkalmazási lehetőségek kiszélesítéséhez. A kutatás eredményei beépülnek az oktatásba, valamint lehetővé teszik fiatal kutatók és hallgatók részvételét nemcsak hazai, hanem nemzetközi kutatási programokban is  részletezte a rektor.

Terdik György, a DE informatikai karának dékánja rámutatott: az internet az elmúlt években a mindennapi élet megkerülhetetlen részévé vált. A világon ma már több mint 2 milliárd felhasználója van, és 2020-ra ez a szám elérheti az 5 milliárdot, az internetre kapcsolt eszközök száma pedig az 50 milliárdot. Így elkerülhetetlen a jelenlegi internet újragondolása.

A Jövő Internete a jelenlegihez képest jelentősen több végpontot, az intelligens tárgyak milliárdjainak bekapcsolását, a bárhol és bármikor hozzáférhető tartalmat, minőségi és biztonságos szolgáltatásokat, megbízható infrastruktúrát, fenntartható és energiatudatos működést, jobb menedzselhetőséget, a virtuális és a valós világ összekapcsolását hozza el  sorolta a dékán.

A Debrecenben megvalósuló projekt kutatási célkitűzése az internet kihívásaival való szembenézés, vizsgálatok folytatása úgy, hogy azok kiterjednek  többek között  az elméleti alapkérdésekre, a hálózatmodellezésre, a hálózati architektúra átgondolására, a tartalom kezelésére és egy intelligens alkalmazási platform kialakítására, emellett a képzési program fejlesztésére és egy kutatáskoordinációs központ létrehozására is a Debreceni Egyetem vezetésével  mondta el Terdik György.

A FIRST (Future Internet Research, Services and Technology) projekt nyolc egymásra épülő alprojektből áll, amelyek mindegyike a konzorciumi tagok kutatói együttműködésére és az ipari partnerek lehetséges bevonására épít itthon és külföldön egyaránt. A projekt fő infrastrukturális hátterét, valamint a közreműködő kutatók jelentős részét a Debreceni Egyetem adja. A megvalósítás szervezete a konzorcium, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának partnere az Egyetemközi Távközlési és Információs Központ, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet és az MTA Atommagkutató Intézete.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X