nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kütyükkel kapcsolatban kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A számítástechnikai eszközök rendszeres használata akár maradandó mozgásrendszeri károsodást is okozhat – a nyaki, háti és kézfájdalmak mellett.

nyest.hu | 2013. szeptember 16.
|  

Két hongkongi intézet együttesen végzett kutatásában a mobiltelefonok és a hordozható számítógépes eszközök egészségügyi hatásait mérte föl a hongkongiak körében. Az eredmények azt mutatják, hogy a megvizsgált 1049 főből a felnőttek 70, a gyerekek 30 százaléka panaszkodik a kütyük használatával összefüggésbe hozható mozgásszervi tünetekre – számolt be a Science Daily.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a hongkongiak körében a különböző elektronikus eszközök. Nem meglepő tehát, hogy az eladott okostelefonok száma itt az egyik legmagasabb a világon, illetve, hogy az elektronikus eszközök használati szokásai gyorsan változnak. Az okostelefonok az életünk elengedhetetlen részeivé váltak, sokan még éjszakára sem kapcsolják ki a készülékeiket. Ráadásul az emberek megszállottan játszanak különböző játékokat akár utazás közben a buszon vagy a vonaton.

A kutatás az elmúlt három év során zajlott; mind felnőttek, mind pedig iskolás gyerekek részt vettek benne. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen szokások fedezhetők fel a számítástechnikai eszközök mindennapi használatában, illetve, hogy az alanyok mennyi időt töltenek el ezekkel a kütyükkel. Külön fókusza volt a kutatásnak az, hogy hogyan függ össze az elektronikus eszközök használata a kialakuló mozgásszervi rendellenességekkel. A résztvevőket arra kérték, hogy jelezzenek bármilyen fizikai problémát – mint például nyaki, válltájéki fájdalom, kéz- vagy csuklófájás stb.

A vizsgálat első fázisa 2011-2012-ben zajlott; összesen 465 18 és 50 év közötti felnőtt vett benne részt; 221-en teljes munkaidejű alkalmazottak, 244-en pedig egyetemi/főiskolai hallgatók voltak. A résztvevők 90 százaléka volt okostelefon-használó, 74 százalékuk rendelkezett asztali számítógéppel, 61 százalékuk laptoppal, 35 százalékuk pedig táblagéppel. A megkérdezettek 70 százaléka számolt be nyakfájásról, 65 százalékuk vállfájásról, 46 százalékuk pedig ujj- és csuklófájdalmakról. A vizsgálatból az is kitetszett, hogy a válaszadók többsége több elektronikus kütyüt is használ napi szinten sok órában. A mozdulatlan, merev testhelyzet párosulva a mozgáshiánnyal szignifikánsan növeli a mozgásszervi panaszok kialakulását különböző testtájakon.

Nem lehet elég korán kezdeni...
Nem lehet elég korán kezdeni...
(Forrás: Wikimedia Commons / Intel Free Press / CC BY-SA 2.0)

A vizsgálat második fázisa 2013-ban zajlott; ennek a résztvevői általános iskolás korú (10–15 éves) gyerekek voltak, összesen 582-en. A megvizsgált csoport 309 fiúból és 273 lányból állt. Az eredmények szerint a diákok 84 százaléka rendszeres okostelefon-használó, ők többen vannak, mint ahányan asztali számítógépet használnak, ugyanis azoknak az aránya  76 százalék. A gyerekek 31,6 százaléka használ rendszeresen táblagépet. Az okostelefonok nyomogatásával a gyerekek 30 százaléka naponta 1–4 órát tölt; náluk a mozgásszervi problémákra panaszkodók aránya 27,6 százalék. Közülük 80 százalék számolt be nyaki fájdalmakról, 30 százalékuk vállfájásról, 51 százalékuk pedig csukló- és ujjfájdalmakról.

Látható, hogy ugyan a gyerekek között jóval kisebb az aránya azoknak, akik mozgásszervi panaszoktól szenvednek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ők 10–15 éves, fejlődésben levő gyerekek. A vizsgálat eredményei alapján feltehető, hogy számukra a kütyük használata hosszú távú egészségügyi problémákat jelent majd. Így a kutatók azt javasolják, hogy a szülők fordítsanak több figyelmet arra, hogy a gyerekük milyen testtartással, milyen pozícióban tölti el szabadidejét, biztassák őket rendszeres testmozgásra – ez ugyanis elkerülhetetlen a csontok, az ízületek és az izomzat egészséges fejlődéséhez.

Forrás

Health Effects of Using Portable Electronic Devices Studied

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X