nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Esélyegyenlőség és tisztelet
Tantárgy lesz a romani a cseh iskolákban

Hogyan lehet úgy alakítani a dolgokat, hogy a romák a társadalom teljes jogú tagjának érezzék magukat? Sokan és sokféleképpen próbálták már megoldani ezt a kérdést. Csehország most új megoldási javaslattal állt elő: úgy tervezik, iskolai tantárggyá teszik a romani nyelvet.

nyest.hu | 2010. március 18.
|  

A cseh oktatási minisztérium nemrég azzal az indítvánnyal állt elő, hogy tegyék választható tantárggyá a romani nyelvet Csehország minden általános és középiskolájában, s foglalják bele a kötelező tantervbe a roma kultúráról és történelemről szóló ismereteket is. Így a roma diákok több információt kaphatnának saját magukról, a többi tanulóban pedig növekedne az elfogadás és a tolerancia – olvasható a České Noviny honlapján.

Gyöngyösoroszi, roma gyerekek napközi otthona
Gyöngyösoroszi, roma gyerekek napközi otthona
(Forrás: H. Szabó Sándor / MTI)

A minisztérium szerint ezzel a lépéssel talán elérhetnék, hogy több roma gyermek járjon hagyományos általános és középiskolákba – jelenleg ugyanis sokszor automatikusan szakmunkásképzőbe vagy kisegítő intézményekbe küldik őket.

A témában eddig készült tanulmányok kimutatják: az oktatás megkezdésekor a roma tanulóknak általában több gondjuk akad a cseh nyelvvel, mint a matematikával vagy más tantárgyakkal. Ez nem is csoda, hiszen otthon csaknem mindannyian romani nyelven vagy a cseh és a romani keverékén beszélnek, ami ugyebár két igen különböző nyelv. „Ha egy német kisgyerek jelentkezik egy cseh iskolába, minden segítséget megkap, hogy beilleszkedjen. A roma diákok miért nem kapják meg ugyanezt a támogatást?” – veti fel a kérdést Ondrej Klipa, a kormány kisebbségügyi tanácsának munkatársa. Az új indítvány szerint az lenne az ideális, ha a tanárok maguk is rendelkeznének egy alapszintű romanitudással, hogy jobban tudják segíteni a nyelvi nehézséggel küzdő roma diákokat.

„Az igazán fontos mégis az, hogy a gyerekek megtanulják szeretni a cseh nyelvet, és tisztában legyenek vele, hogy a többségi társadalom tiszteli és befogadja őket. És tudják azt is, hogy ez a társadalom megfelelő szintű biztonságot és egyenlő esélyeket nyújt nekik ahhoz, hogy sikeressé válhassanak” – fogalmaz Jan Stejskal, a kezdeményezés egyik támogatója. A romani nyelvórák tananyagát most tesztelik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X