nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átalakul a Gandhi Gimnázium

Balog Zoltán szerint stabilabbá válik az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézményének, a pécsi Gandhi gimnáziumnak a működése azzal, hogy az iskola fenntartását a közeljövőben egy nonprofit gazdasági társaság veszi át a közalapítványtól.

MTI/nyest.hu | 2011. május 6.
|  

„Az intézmény autonómiája megmarad, könnyebb, gyorsabb, átláthatóbb lesz a döntéshozatal, szemben a korábbi időszakkal, amikor érdemi változást az iskola életében csak az alapítók mintegy harminc képviselőjének egyetértésével lehetett elérni” – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Pécsen.

Hozzátette: a gazdasági társaság még ebben a tanévben megalakul; az állam 80 százalékban, a pécsi önkormányzat és az alapítók által létrehozott egyesület 10-10 százalékban lesz tulajdonos. A fenntartó mellett egy tanácsadó testület működik majd, segítve az iskolában folyó szakmai munkát. A grémiumnak egyetértési joga lesz az igazgató kinevezésénél.

Balog Zoltán kiemelte, a magyarországi cigányság felemelkedése ügyében szinte minden a tanuláson múlik, ezért fontos, hogy a Gandhi gimnázium nyugodtan tudjon működni, a fenntartóváltás problémamentesen történjen meg.

2009 júniusa: sztrájkoló tanuló ül a diákok által készített festmény előtt a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumban, ahol ülősztrájkot tartottak a diákok, hogy így tiltakozzanak az intézmény igazgatónőjének leváltása ellen
2009 júniusa: sztrájkoló tanuló ül a diákok által készített festmény előtt a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumban, ahol ülősztrájkot tartottak a diákok, hogy így tiltakozzanak az intézmény igazgatónőjének leváltása ellen
(Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc)

Berényi László fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a minőségi oktatás jelentősen hozzájárul a romák integrációjához.

Ignácz József, a gimnázium egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági társaság megalapításával az állam nagyobb felelősséget vállal az iskola működtetésében.

Gidáné Orsós Erzsébet, a Gandhi gimnázium igazgatója arról szólt, hogy az 1994 óta működő intézményben 190 gyermek és 250 felnőtt tanul, a diákok tizenkét megyéből érkeznek. „Az elmúlt években komoly munka folyt annak érdekében, hogy a teljesítmény, az eredményesség tovább növekedjen, s olyan tudással vértezzük fel az itt tanulókat, melyet nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban hasznosítani tudnak” – jegyezte meg. Hozzátette: ehhez civil szervezetektől, cégektől, magánszemélyektől is kaptak és kapnak támogatást.

Az igazgató örömének adott hangot amiatt, hogy a gimnázium az alapítása óta eddig minden kormány támogatását élvezte. Úgy vélte ugyanakkor, hogy nemcsak Pécsen, hanem az ország más pontjain is szükség lenne hasonló intézményekre.

A Gandhi gimnáziumot azzal a céllal hozták létre, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, a tudományokkal való ismerkedést. Az intézmény nagy gondot fordít a tehetséges roma fiatalok felkarolására, a roma értelmiség kinevelésére is.

Kontextus: a Gandhi Gimnázium és a botrányok a nyest.hu-n

Lapunk többször is beszámolt a Gandhi Gimnáziummal kapcsolatos viharokról. A történet kronológiája:

2009. június 11-én számoltunk be arról, hogy a Gandhi kuratóriumi elnöke sokak szerint vitatható módon próbálja eltávolítani az akkori igazgatónőt, Csovcsics Erikát.

2009. június 19-én írtunk arról, hogy Sólyom László, akkori köztársasági elnök aggodalmának adott hangot a pécsi eseményekkel kapcsolatban.

2009. június 29-én írtuk meg, hogy visszahívták a gimnázium kuratóriumát.

2009. augusztus 19-én megjelent cikkünkben Csovcsics Erika arról beszél, szívesen maradna tanárként az addig egy évtizede általa irányított intézményben – amit az új igazgatónő is tudomásul vett.

2010. május 10-én kelt interjúnkban Csovcsics Erika új terveiről beszél, és arról, hogy nem a sebeket kell nyalogatni, hanem új kihívások után kell nézni.

A gimnázium két évvel ezelőtt, a legutóbbi igazgatóválasztáskor került a sajtóérdeklődés középpontjába.

Az iskolát működtető közalapítvány 2009 januárjában megváltozott összetételű kuratóriuma egyebek mellett a rossz tanulói teljesítményekre hivatkozva döntött az igazgatóváltás mellett, és 2009. július 1-től nem az iskolát egy évtizede vezető, a szülők, a diákönkormányzat, valamint a nevelőtestület által támogatott Csovcsics Erikát, hanem a Gandhi egyik tanárát, Gidáné Orsós Erzsébetet bízta meg az igazgatói teendőkkel.

Úgy vélték, hogy az iskola pedagógiai programja nem alkalmas roma értelmiség kinevelésére, illetve arra, hogy ehhez kapcsolódva ne csak Pécsett, hanem az ország más területein is indulhasson roma kisebbségi oktatás. Rámutattak arra, hogy Csovcsics Erikának nem volt meg a szükséges végzettsége az igazgatói poszt betöltéséhez, a Gandhi gimnáziumot pedig az elmúlt években többször megbüntették különböző hiányosságok miatt.

A döntés ellen a gimnázium diákjai ülősztrájkkal tiltakoztak, az alapítók is felemelték szavukat a döntés ellen, és Sólyom László akkori államfő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a pályázat körül kialakult vita veszélyeztetheti az iskolának a roma közoktatásban elért példamutató eredményeit.

Az alapítók 2009 júniusában visszahívták a roma kisebbségi oktatási intézményt működtető közalapítvány Várnai Márton vezette, év elején felállt kuratóriumát, a helyekre új tagokat választottak, mert aggályosnak ítélték az iskolában nyár elején tartott igazgatóválasztás körülményeit.

Az új tagok beiktatásához módosítani kellett volna a közalapítvány alapító okiratát, de ez csak akkor lehetséges, ha a dokumentumot mind a jelenlegi huszonnégy alapító aláírja. Ez nem történt meg, így a kuratórium csonka maradt.

Várnai Márton, a kuratórium elnöke az idén januárban jelezte, a közalapítványtól egy gazdasági társaság veszi át az iskola működtetését, mert a szervezet 2004 óta súlyos működési zavarokkal küzd és két éve határozatképtelen.

A kuratóriumi elnök akkor az iskolában folyó munkával kapcsolatos újságírói kérdésekre azt válaszolta, hogy „az intézmény kiváló szakmai háttérrel működik, vezetése jó úton jár”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X