nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szabadon hozzáférhető kutatási eredmények

A világ egyik legnagyobb kutatási alapítványa, a Wellcome Trust támogatni kívánja azokat a kutatói erőfeszítéseket, hogy eredményeiket mindenki számára szabadon hozzáférhetővé tegyék.

MTI, nyest.hu | 2012. április 11.
|  

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a nagy tudományos kiadókat egyre inkább szorongatja a tény, hogy az interneten könnyen és ingyen hozzáférhetővé válnak a tudományos kutatások eredményei. Ebben a változó helyzetben két választása van a tudományt terjesztő kiadóknak: vagy durva szabályozásokkal megtiltják a szerzőiknek, hogy közkinccsé tegyék eredményeiket, vagy elindulnak az ingyenes, szabad online terjesztés felé. Most újabb tudományos alapítvány, a Wellcome Trust jelentette be, hogy mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi a kutatási eredményeket az interneten

Az Alapítvány azt tervezi, hogy létrehoz egy nyílt hozzáférésű online portált tudományos közlemények számára, hogy a meglévő akadémiai tudományos folyóiratoknak versenytársat teremtsen. A szervezet szerint lépésük arra késztethet más kiadókat is, hogy növeljék a szabadon hozzáférhető anyagok arányát – számolt be róla a BBC hírportálja.

A világ vezető tudományos lapjainak többsége csak előfizetéssel érhető el, beleértve olyan befolyásos orgánumokat is, mint a Nature, a Science és a New England of Medicine (NEJM). Másokat, például a Public Library of Science (PLoS) című online folyóiratot, bárki olvashatja.

A kutatók jelentős része azon az állásponton van, hogy felgyorsítaná a felfedezéseket, ha munkájuk eredményét szabadon tehetnék közzé. Mark Walport, a Wellcome Trust igazgatója elmondta: nagyon fontos, hogy a kutatások gyümölcsei mindenki számára elérhetők legyenek. Tervei szerint az Alapítvány még ebben az évben elindít egy nyílt hozzáférésű online tudományos folyóiratot eLife címen, amely a fizetős „nehézsúlyúakkal” fog versenyezni.

A Nature-t kiadó csoport közleményben üdvözölte az eLife bevezetését. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a Nature a közlésre benyújtott dolgozatok 90 százalékát visszautasítja alapos szakmai lektorálást követően.

A tudományos folyóiratok költségei miatti kutatói elégedetlenség már a területen a legnagyobbnak számító, a holland Elsevier kiadó bojkottjához vezetett. A külön erre a célra létrehozott The Cost of Knowledge (A tudás ára) című honlapon eddig 9400 kutató csatlakozott a bojkotthoz, melyet 34 matematikus (köztük a magyar Lovász László) indított el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X