nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ellentámadásban az Elsevier

A világ legnagyobb tudományos kiadója támadást indított a szabadon hozzáférhető tudományos cikkek ellen.

nyest.hu | 2013. december 11.
|  

Korábban már többször írtunk arról, hogy a tudományos kutatások útjában éppen a tudományos könyvkiadók állnak: a kutatók a folyóiratokban ingyen publikálják a cikkeiket, ám ahhoz, hogy egymás cikkeit elolvashassák, intézményeiknek meg kell venniük ezeket. Éppen ezért több terv született már arra, hogy ingyenessé tegyék a szakfolyóiratokat. Indultak már akciók, melyek keretében bojkottáták a drága folyóiratokat, az egyetemi könyvtárak pedig nem voltak hajlandóak a kiadványokra előfizetni.

A bojkotthoz még póló is készült
A bojkotthoz még póló is készült
(Forrás: Wikimedia Commons / Eugenio Hansen, OFS / CC BY-SA 3.0)

Most a küzdelem újabb fejezetéhez ért. Eddig is szokás volt, hogy bár elvben a kiadókkal kötött szerződések ezt nem tették lehetővé, a kutatók saját honlapjukra – illetve olyan tudományos közösségi oldalakra, mint az academia.edu – feltöltötték cikkeiket, és ezeken keresztül elérhetőek voltak. E szokás ellen a kiadók sem emeltek kifogást. Most azonban az egyik legnagyobb tudományos kiadó, az Elsevier leveteti az academia.edu-ról azokat a cikkeket, melyeket az általa kiadott folyóiratokban publikáltak – számol be róla a Sauropod Vertebra Picture of the Week (A hét Sauropod Vertebra-képe) című tudományos blog.

Az eset a kutatók körében nagy felháborodást váltott ki, indulatos tweetek folyamát indította el. Az SV-POW posztja kiemeli, hogy az angol publish ’kiad, megjelentet’ azt jelenti, hogy make public – azaz ’nyilvánossá tesz’ –, ám a kiadók (publishers) most éppen az ellenkezőjét teszik. Éppen ezért a tudomány ellenségeinek is nevezi őket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Krizsa 2013. december 12. 15:33

Hehe. Ezért vagyok én önmagam kiadója: Túlélés Kiadó. Persze előzőleg kitanultam a szakmát, aztán másoknak adtam ki összesen 38 könyvet és 2 folyóratot. Ma már nem fárasztom ezzel magam, és csak a saját könyveimet adom ki.

3 El Vaquero 2013. december 12. 14:15

A szerzői jogok egy részéről egyáltalán nem lehet lemondani, pl. névhez fűződő jogok. A netes megjelentetés meg kiadófüggő.

2 szigetva 2013. december 12. 14:11

@Grant kapitány: Jól néznénk ki, ha a szerzői jogainkról mondanánk le, és a cikkeink szerzőjeként a kiadó neve szerepelne.

Nekem eddig csak akkor szólt kiadó, amikor a megjelenés előtt tettem valamit a netre. Utána már „draft version”-ként nyugodtan mehet.

1 Grant kapitány 2013. december 12. 14:06

"Az SV-POW posztja kiemeli, hogy az angol publish ’kiad, megjelentet’ azt jelenti, hogy make public – azaz ’nyilvánossá tesz’ –, ám a kiadók (publishers) most éppen az ellenkezőjét teszik."

Baromság. A "nyilvánossá tesz" nem jelenti azt, hogy "szabadon elérhetővé tesz", amit a posztíró szeretne látni. A tudományos cikkek szerzői először lemondanak a szerzői jogukról a kiadók javára, aztán sírnak-rínak, amikor a kiadók komolyan veszik azt.

Információ
X