nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemcsak a papír számít!
Letölthető digitális univerzum

Ahogy a papíralapú könyvkiadás mellé kezd felzárkózni az e-könyvkiadás, úgy válik szükségessé az ezek értékelését megcélzó recenziók publikálása.

nyest.hu | 2012. február 27.
|  

Míg az e-bookok, a digitálisan megjelent tudományos könyvek egyre inkább terjednek, nem volt mindezidáig rendszeres, hogy ezekről szakszerű recenziókat tudjunk olvasni a weben. Pedig az ilyen recenziók – főleg a tudományos vagy ismeretterjesztő munkákkal kapcsolatosan – kulcsfontosságúak lennének.

Ezt a hiányt érzékelve alapította meg Carl Zimmer a Download The Universe (Töltsd le az Univerzumot) elnevezésű oldalt, amelyen elektronikusan publikált tudományos munkák bemutatását, recenzióit olvashatjuk – komoly szakemberek tollából (jobban mondva: klaviatúrájából).

Zimmer fejében az ötlet a Science Online (Online Tudomány) elnevezésű, 2012 januárjában megrendezett konferencián merült fel először, ahol sok szó esett az online publikált tudományos munkákról és a tudományos publikálás jövőjéről. Valójában azonban ez a jövő már elkezdődött; épp ezért mára már bárki olvashatja az oldalon az e-bookokról szóló recenziókat. Zimmer ugyanis a konferencia után maga köré gyűjtött jó néhány vállalkozó szellemű tudóst és írót, hogy velük elkészítse a Download The Universe-t.

Az oldal papíron megjelent tudományos munkákkal nem foglalkozik, az e-book fogalmát azonban a lehető legtágabban értelmezi. Helyet kapnak az oldalon ugyanúgy a Kindle e-könyvolvasókra készült hivatalos kiadványok, mint a szerzők által a webre feltöltött kéziratok.

Forrás

Download the (e-book) Universe

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X