nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sporthírekgenerátor

Mi más lenne a sportújságíró feladata, ha nem tényekkel, korábbi eredményekkel és az ezek alapján várható újakkal szórakoztassa az olvasóközönséget. Csakhogy ezt egy számítógép is meg tudja tenni.

nyest.hu | 2010. november 30.
|  

A sporthírekben fontos szerepet töltenek be a statisztikák, de ezeket csak élő ember tudja úgy tálalni, hogy élvezetesek legyenek. Eddig legalábbis így hittük.

A StatSheet weboldal az amerikai főiskolák között folyó kosárlabda- és (amerikai)futball-meccsek, illetve a Nascar statisztikáit gyűjti egybe, de az olvasónak nem táblázatokat kell böngésznie, hanem számítógép által írt cikkeket olvashat. A cikkek kitérnek a csapatok korábbi eredményeire, következő meccseire, illetve elemzi az egyes meccsek menetét. A cikkek az egyes csapatok oldalain jelennek meg: ugyanazt a meccset egészen másképp közelítik meg az ellenfelek oldalain. A fejlesztők azt várják, hogy az automatikusan generált hírekre elsősorban az olyan kis csapatok drukkerei kapnak rá, akiknek kedvenceire a valódi újságírók nem fordítanak elég figyelmet.

Szakértők szerint az oldal jó minőségű sajtóanyagot szolgáltat, bár időnként hibákat is elkövet. A statisztikai adatok feldolgozása nem mindig tökéletes: az egyik hírben egy csapat veretlenségéről ír – ez túlzás olyan esetben, amikor a csapat még csak egy meccset játszott, még akkor is, ha azt tényleg megnyerte. Nagyobb hiba, hogy összetettebb mondatszerkezetekbe bele tud bonyolódni. A szoftver éppen ezért igyekszik elkerülni a bonyolult mondatokat, emiatt azonban mesterkéltnek tűnik, még ha egyébként tökéletesek is a szövegek. A szoftver fejlesztője szerint azonban az olvasóknak nem személyiségre, hanem tényekre van szükségük.

Természetesen a szoftver némi átalakítással nem csupán sporthírek, hanem más, elsősorban statisztikai adatokat feldolgozó hírek generálására is alkalmas, így nagy jövője lehet például a gazdasági hírek írásában. Ha az élő újságírókat nem is szoríthatja ki, munkájuk jelentős részét átveheti.

Forrás

When the Software Is the Sportswriter

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X