nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csak egy olcsó beszédszintetizátor kellene

Az NVDA nyílt forrású szoftver honosítását végző közösség támogatókat keres egy jó minőségű magyar beszédszintetizátor elkészítéséhez.

IT café, Barna József | 2010. november 25.
|  

Nemrég, október végén elkészült az Non-visual Desktop Access kifejezés rövidítésével NVDA-nak nevezett, Windows operációs rendszereken működő képernyőolvasó szoftver új, 2010.2-es kiadása – közölte nemrég a szoftver honosítását végző hazai közösség. A vakok és gyengén látók számára fejlesztett megoldás ingyenes és nyílt forráskódú.

A NVDA támogatja a ma leggyakrabban használt Windows operációs rendszereket, így a Windows XP-t, a Vistát és a Windows 7-et. Az alkalmazás már telepítés közben is nyújt beszédtámogatást, így akadálymentesen telepíthető, és rögtön használható. A 2010.2-es verzió legfontosabb újdonsága az úgynevezett képernyőhurok megjelenése, amely röviden egy, a program és a videokártya közti interfész – ennek köszönhetően az NVDA sokkal több információ felolvasására képes, és együtt tud működni olyan programokkal is, amelyekkel korábban nem tudott. Ezen túlmenően a szoftver a Firefox és az Internet Explorer mellett már támogatja a Google Chrome böngészőt is. A kiadásba számos hibajavítás is került, és szembetűnő változás, hogy a Windows Live Messengerben sokkal gördülékenyebb a felolvasás.

A program számos nyelvet támogat, köztük a magyart is, a hazai honosító közösségnek köszönhetően a felhasználói felület is magyar nyelvre van fordítva, illetve a beszédszintetizátor is a magyar nyelv kiejtési szabályai szerint szólal meg.

A fordítást végzők szerint az NVDA egyik nagy hendikepje, hogy a nyílt forráskódú, ám a kereskedelmi megoldásokkal összehasonlítva gyenge minőségű eSpeak beszédszintetizátort használja. Több cég is készít beszédszintetizátorokat, ám ezek nem olcsó megoldások. A honosító csapat ezért most támogatókat keres egy jó minőségű magyar beszédszintetizátor elkészíttetéséhez, amely sokat lendíthetne az ingyenes program népszerűségén, elsősorban a hazai és magyar anyanyelvű felhasználók körében

Erről a projektről a közösség részletesen ír az NVDA magyar weboldalán, ugyaninnen tölthető le a program magyar változata is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X