nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bullshit-o-meter
Csak rizsa?

Az ember nagyon sok szóval mondhat nagyon keveset. Így tesznek a vizsgázók, a politikusok, vagy éppen a biztosítási ügynökök. De megállapítható-e, hogy egy szövegben mennyi a mellébeszélés? Egy új szoftver erre tesz kísérletet.

nyest.hu | 2011. december 7.
|  

Bernd Wurm német programozó fejlesztette ki azt a szoftvert, amely a szöveget szisztematikusan vizsgálja. A mellébeszélés egyik jele a főnevek halmozása: ez leginkább a főnevek és az igék arányával vizsgálható. A németben a rizsagyanút növeli, ha a különösen hosszú szavak aránya feltűnően magas. Ezen kívül fontos mutató a töltelékszavak száma is. Wurm elsőként a McKinsey egyik szövegét vizsgálta, ebben a töltelékszavak aránya igen magas volt. Ezzel szemben a Biblia szövegéből szinte teljesen hiányoznak az üres szólamok.

A program német változata a www.blablameter.de, angol változata a www.blablameter.com oldalakon érhető el. Másoljuk be a vizsgálandó szöveget a fehér mezőbe, indítsuk el az online alkalmazást, azután egy 0 és 1 közötti érték, a „Bullshit-Index” árulja el számunkra a fecsegést mértékét. Ahol ez az érték az 1-es felé közelít, ott bizony sok a rizsa.

Sokak szerencséjéra az alkalmazás magyarul még nem érhető el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bm613 2011. december 7. 15:12

Lásd Asimov: Alapítvány, Az Enciklopédisták c. fejezet, 5. rész.

Információ
X