nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rákócziból Mackófalva lesz

Szombatra Mackófalvának keresztelik át képletesen településüket a rákóczifalviak az ötödik Döme Napra; ennek keretében mackószámlálás lesz, amelynek során az odalátogatók által hozottakkal együtt hatezer játékmacit szeretnének összegyűjteni erre az egy napra, és így új rekordot felállítani.

MTI | 2011. augusztus 13.
|  

A Balázs Antal helyi gyűjtő tulajdonában lévő, múzeumban őrzött 1400 darabos „macihad” adta az ötletet, hogy egy napra a lehető legtöbb mackó randevúzzon egymással a Szolnok melletti kisvárosban – mondta el Császiné Csáti Réka a rendezvény főszervezője pénteken az MTI-nek.
A különleges esemény névadója, a macimúzeum egyik „lakója”, a bohócruhás, cilinderes, a gyermekek által nagyon kedvelt Döme mackó névnapját éppen augusztusban ünneplik.

„Azt várjuk mindenkitől, hogy aki augusztus 13-án, szombaton a település egésznapos szórakoztató programjaira ellátogat, hozza magával szeretett játékmackóit. A macimúzeumban regisztrálják e kedves játékokat, annak reményében, hogy idén túllépik azt az 5685-ös darabszámot, amelyet tavaly rögzítettek” – tolmácsolta a szervezők kérését a főszervező.

A Döme Nap kultuszához tartozik, hogy a játékmackókról már dalok is születtek. Ezeket egy korábban helyben tartott zenei tábor általános iskolás részvevői és Huzella Péter Kossuth-díjas zenész irányításával komponálták Tandori Dezső macis verseihez.

A várossá válásának második évfordulóját is ünneplő Rákóczifalván emellett kora délelőttől késő estig zenés-táncos szórakoztató programokkal szolgálnak majd minden korosztálynak. Vállalkozó kedvűek számára megrendezik a Parasztolimpiát, amelynek versenyszámai között körbála gurítása és felállítása, kelevéz hajítása, rönkfa darabolása valamint patkókkal nehezített petrencerúd kitartása szerepel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X