nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
24 órás rejtvénybajnokság Budapesten

Tizenegy ország huszonnégy versenyzője méri össze tudását szombaton 10 órától a 24 órás nemzetközi rejtvénybajnokság keretében Budapesten – közölte István György, a szervező Rejtvényfejtők Országos Egyesületének (ROE) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

MTI | 2012. november 10.
|  

István György megemlítette, hogy az idei, immár 13. maratoni verseny rangját emeli, hogy részt vesz rajta a 2006-os rejtvényfejtő világbajnok, Madarassy Pál, valamint a német csapattal világbajnokságot nyert Florian Kirch; ők ketten a 13 fordulós, egyenként 100 perces feladatsorból álló verseny favoritjai.

A versenyzők Ausztriából, Németországból, Törökországból, Finnországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából érkeznek. Ott lesznek a magyar rejtvényválogatott tagjai is, akik egy hónappal ezelőtt, a 21. rejtvényfejtő-világbajnokságon a horvátországi Kraljevicában negyedik helyezést értek el ˜– tette hozzá a ROE elnöke.

Megjegyezte, a korábbi években a magyar válogatott csapatban már négyszer is bronzérmet szerzett, illetve 2006-ban Madarassy Pál egyéniben világbajnok lett.

Két-két feladatsor között mindössze tízperces szünetet tartanak, ez a versenyzőknek nem csak a szellemi, de a fizikai képességét is próbára teszi. A verseny tíztagú zsűrije is éjjel-nappal dolgozik majd, hogy a résztvevők folyamatosan megkapják a részeredményeket. A zsűri elnöke Németh Zoltán lesz, aki a tavalyi, Egerben megrendezett 20. Rejtvényfejtő-világbajnokság rejtvényszerkesztője volt – emelte ki.

Elmondása szerint a feladatsorok közös jellemzője, hogy matematikai-logikai jellegűek, hiszen a világversenyen is nyelv- és kultúrasemleges feladatokat kell megfejteni. A másik fontos ismérve a feladatsoroknak, hogy a jó részük egy átlagos IQ-jú ember által is megfejthető – igaz, ami a világbajnoknak 1 percig tart, az az átlagembernek akár 10-15 percig is.

Az egyik ilyen közismert logikai rejtvénytípus a szudoku. A verseny eredményhirdetése vasárnap délben lesz a Hotel Amadeusban – fűzte hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X